Tadić: Još ništa ne treba slaviti

Arhivski snimak: Generalni sekretar UN-a pozdravio nastavak pregovora između Beograda i Prištine (AP)

Predsjednik Srbije Boris Tadić rekao je u Kragujevcu da Srbiji nije postavljen nijedan novi uslov za dobijanje statusa kandidata za Evropsku uniju, javio je Tanjug. 

“Ono što je nedvosmisleno jeste da još nismo dobili status kandidata. Optimizam koji se proširio od juče treba dovesti u racionalne forme. Ništa ne treba slaviti nego treba raditi na tome. Još neka rešenja u dijalogu sa Prištinom mogu biti postignuta do 9. decembra”, izjavio je Tadić.

Ozbiljne primjedbe

“U našem je interesu da obezbedimo učešće Prištine na regionalnim forumima, ali to ne podrazumeva priznavanje Kosova. Vladaćemo se tim principom. Sve što je u skladu sa Rezolucijom 1244 i Ustavom Srbije, a obezbeđuje učešće Prištine na regionalnim forumima, prihvatljivo je za Srbiju”, poručio je Tadić. 

On je dodao da je tokom noći razgovarao sa više evropskih državnika, uključujući i visoku predstavnicu EU Catherine Ashton i njemačke zvaničnike, jer su oni imali veoma ozbiljne primjedbe kada je riječ o dodjeljivanju statusa kandidata Srbiji. 

“Treba, međutim, imati na umu da je 26 država članica EU podržalo bezuslovno dodeljivanje statusa kandidata Srbiji, to je velika stvar”, rekao je Tadić. 

On je još kazao da je status kandidata za Srbiju važan iz tri razloga. 

Najprije zato što predstavlja korak pred početak pregovora o članstvu u EU, a zatim jer predstavlja novu kvalifikaciju za Srbiju u ekonomskom smislu, tako što će se, dodao je, svaki potencijalni investitor u takvim okolnostima lakše odlučiti da u Srbiji uloži kapital. 

“Treći razlog je mogućnost privlačenja dodatnih sredstava iz IPA fondova, koja onda mogu biti uložena u infrastrukturu”, naveo je Tadić. 

Istovremeno, generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon pozdravio je postizanje sporazuma o integriranoj kontroli prijelaza na Kosovu, ocijenivši da je taj sporazum, kao i svi dogovori postignuti u dijalogu Beograda i Prištine u skladu sa Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti UN-a. 

Poziv na uzdržanost

Generalni sekretar je pozdravio nastavak pregovora između Beograda i Prištine, pod pokroviteljstvom Evropske unije, navedeno je u saopćenju pres službe generalnog sekretara UN-a. 

Ban Ki-moon očekuje da sporazum dovede do normalizacije situacije na prijelazima 1 i 31 (Brnjak i Jarinje) i da se uspostavi sloboda kretanja na miran način.

On je takođe pozvao sve strane da se uzdrže od jednostranih akcija i da aktivno podržavaju smanjenje tenzija na terenu.

Izvor: Agencije


Povezane

Put Srbije u Evropsku uniju vodi samo preko normalizacije odnosa sa Kosovom, smatra njemačka kancelarka, te poziva srbijansku vladu da promijeni kurs.

Published On 02 Dec 2011

Analitičari ocjenjuju da li će dogovor postignut između Beograda i Prištine o prelazima utjecati na odluke članica EU o statusu kandidata, prije svih kancelarke Merkel koja se izjasnila protiv.

Published On 03 Dec 2011
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO