Sastanak čelnika NATO-a i Rusije

Ministri vanjskih poslova zemalja NATO-saveza i Rusije okupili su se u Briselu da razgovaraju o mnogim temama, od odbrambenog raketnog štita, dijaloga s partnerima i Rusijom, do razgovora o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, izvještava Al Jazeerin reporter Marin Verišić.

Generalni sekretar NATO-a rekao je kako žali jer nije došlo do napretka u dijalogu NATO-a i Rusije o pitanju raketnog štita.

SAD planira napraviti odbrambeni štit koji bi Evropu štitio od potencijalnih prijetnji iz zemalja poput Irana, čemu se Rusija odlučno protivi.

Ministar vanjskih poslova Luksemburga je za ohrabrivanje evropskog puta Srbije pod određenim uslovima.

“To ne znači da se smije sve dopustiti. Treba raditi pritisak na vlasti u Beogradu i Prištini da poštuju EULEX i KFOR. Oni su međunarodni i multilateralni instrumenti, koji trebaju zagarantirati očuvanje mira. Ne smije ih se napadati, to je jasno”, rekao je on.

Za odnose Srbija – Kosovo Rasmussen je ostavio odgovornost Evropskoj uniji (EU), koja će morati odlučiti, kaže Rasmussen, hoće li Srbiji odobriti status kandidata za članstvo u EU.

“Općenito vjerujem da je bilo koji korak koji može poboljšati odnos među zemljama u regiji i euroatlanskim strukturama, uključujući i EU i NATO, može koristiti ne samo toj regiji, već i Evropi kao cjelini”, rekao je Rasmussen.

U petak bi se, na sastanku Vijeća EU, trebalo odlučiti hoće li se Srbiji odobriti status kandidata za članstvo u eurointegracije.

Izvor: Al Jazeera