Jamčevina za Sanadera 1,65 miliona eura

Sanader je u pritvoru proveo ukupno godinu dana (EPA)

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader izaći će na slobodu jer je sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda u srijedu prihvatio da ga uz jamčevinu od 1,65 miliona eura pusti iz istražnog zatvora.

Na ročištu zatvorenom za javnost, na kojemu je bio i Sanader, sudac Krešimir Devčić prihvatio je do sada najvišu jamčevinu u historiji hrvatskog pravosuđa i odlučio bivšeg premijera pustiti iz istražnog zatvora, ali uz mjere opreza, a to su oduzimanje putovnice i zabrana napuštanja boravišta, javlja Hina.

USKOK-ova tužiteljica Tamara Laptoš najavila je žalbu na visinu jamčevine, a odbrana na mjeru opreza kojom je Sanaderu zabranjeno napuštanje Zagreba.

Sanader bi iz zatvora trebao izaći najkasnije do ponedjeljka, 12. decembra, u 7.00 sati.

Rok za podnošenje žalbi je tri dana, a rješavat će ih izvanraspravno vijeće.

Neovisno o tome, Sanader bi iz zatvora trebao izaći najkasnije do ponedjeljka, 12. decembra, u 7.00 sati.

To je u odluci od utorka odredio Ustavni sud Hrvatske, koji je sucu istrage naložio da do tada mora donijeti drugu mjeru ili mjere kojima će se zamijeniti istražni zatvor i osigurati prisutnost Sanadera na suđenju.

Rok za optužnicu

Sanader je u pritvoru proveo ukupno godinu dana, od čega pet mjeseci u Remetincu i sedam mjeseci u ekstradicijskom zatvoru u Austriji, ističe Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović.

 
Čedo Prodanović [Pixsell]

Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković je dan ranije za zagrebački Večernji list kazala kako su prihvatili njegovu kauciju od oko 1,7 miliona eura.

Njegovi odvjetnici su još prije pokušali žalbom ishoditi puštanje iz zatvora, no Ustavni sud u oktobru je to odbio.

Sredinom decembra ističe zadnji zakonski rok za podizanje optužnice u slučaju Fimi medija.

Utrku s odvjetničkim timom Sanadera vodili su Uskok i Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH), koji su pokušali podići optužnicu i okončati čitav proces prije parlamentarnih izbora, održanih 4. decembra.

Naime, da je optužnica već podignuta, postojali bi novi razlozi za zadržavanje.

Sanader je iz austrijskog ekstradicijskog pritvora u Hrvatsku prebačen 18. jula.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Odlukom Ustavnog suda, ukinuto je rješenje suca istrage i vanraspravnog vijeća Županijskog suda o produženju pritvora bivšem hrvatskom premijeru.

06 Dec 2011

Hrvatsko državno odvjetništvo pokušava otkriti ko je odgovoran za pojavljivanje snimka iskaza koji je bivši hrvatski premijer Ivo Sanader dao USKOK-u te upozorava medije da sporni snimak povuku, jer će u suprotnom krivično odgovarati. Odgovornost je preuzela Facebook grupa Nullsecurity, koja tvrdi da je hakirala USKOK-ov server i stavila snimku na youtube. Portal Index.hr koji […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO