Brisel zabrinut zbog političkog zastoja u BiH

U srijedu su u Banjoj Luci specijalni predstavnik Evropske unije (EU) i šef Delegacije EU u Bosni i Hercegovini Peter Sorensen, američki ambasador u Sarajevu Patrick Moon i predsjedavajući Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (VE) Mavlut Cavusoglu razgovarali sa zvaničnicima Republike Srpske (RS).

Sorensen je rekao da je u Banju Luku došao da prenese poruke sa nedavno održanog sastanka Vijeća EU, gdje je jedna od tema bila i Bosna i Hercegovina, javlja reporterka Al Jazeere iz Banje Luke Ljiljana Smiljanić.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik ponovio je spremnost da se evropska pitanja odvoje od razgovora o drugim temama, među kojima je i formiranje novog Vijeća ministara, kao i da je spreman prihvatiti da se usvoji budžet institucija Bosne i Hercegovine u neizmijenjenom obimu koji je bio prošle godine.


Peter Sorensen [EPA]

“Spreman sam da podržim pristup koji bi odvojio pitanja koja zadržavaju Bosnu i Hercegovinu na putu aplikacije za članstvo u EU, da bi se ona uspjela riješiti i time Bosna i Hercegovina imala priliku da aplicira za status kandidata”, kazao je on na konferenciji za novinare nakon razgovora sa Sorensenom.

Specijalni predstavnik EU je izjavio kako je EU zabrinuta stanjem u Bosni i Hercegovini, posebno činjenicom da se mjesecima neuspješno pregovara o uspostavi nove vlasti.

“Nadamo se da će političari u ovoj zemlji to pitanje uskoro riješiti”, kazao je Sorensen novinarima.

Tiha diplomatska ofanziva

Za neke medije u Bosni i hercegovini to je bila naznaka “tihe diplomatske ofanzive” kojom međunarodna zajednica pokušava ukloniti zastoj u uspostavi ministarskog vijeća, koji traje još od izbora 2010. godine.

Dodik je izjavio kako mu se čini da se, zbog sve udaljenijih stavova, sada još teže dogovoriti o uspostavi Vijeća ministara.

Izrazio je, međutim, spremnost da se pokuša naći kompromisno rješenje za pitanja koja ne mogu čekati, poput donošenja državnog budžeta za 2012. godinu.

Umjesto prijašnjih zahtjeva srpske strane da se taj budžet smanji, Dodik je naznačio kako bi sada bio spreman prihvatiti da se on zadrži na nivou od 2010. godine.

Budžet za 2011. godinu Bosna i Hercegovina još nije dobila, a država se finansirala privremenim odlukama ministarskog vijeća.

Dodik je, međutim, ponovio zahtjev da se što prije ukine ili preustroji Ured visokog predstavnika (OHR).

Reakcija Ambasade SAD-a

Na to je saopćenjem reagirala Ambasada SAD-a, potvrdivši kako se Washington, za razliku od nekih članica EUa, protivi ukidanju OHR-a.

“Samo kad se ispune svi postavljeni uvjeti počet ćemo razgovarati o preustroju OHR-a”, navedeno je u saopćenju.

Zabrinutost zbog općeg stanja u Bosni i Hercegovini sugovornicima u toj zemlji od utorka prenosi i predsjednik Parlamentarne skupštine VE Cavusoglu.

Prije puta u Banju Luku on se u Sarajevu sastao s čelnicima Stranke demokratske akcije (SDA).

Kako je saopćeno nakon tog sastanka, Cavusoglu je upozorio kako tijelo kojemu je na čelu već tri godine intenzivno raspravlja o stanju u Bosni i Hercegovini, što dovoljno pokazuje koliko je stanje ozbiljno.

Čelnici SDA ocijenili su kako se iz sadašnje krize u Bosni i Hercegovini ne može izaći bez zauzimanja međunarodne zajednice te su od Cavusoglua zatražili da se za to i osobno založi.

Izvor: Al Jazeera i agencije