Brammertz pohvalio Srbiju, kritizirao Hrvatsku i BiH

Lideri u regionu Zapadnog Balkana treba da se izbore za nove odnose (EPA)

Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz pohvalio je večeras, na sjednici Vijeća sigurnosti UN, Srbiju zbog izručenja posljednje dvojice haških optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića, ali je zatražio da se sprovede ozbiljna istraga o njihovim jatacima u skrivanju.

“Želimo da vidimo rezultate u istrazi o tome kako su godinama izbjegavali hapšenje. Kada sam u novembru bio u Beogradu, video sam da se malo radi po tom pitanju, i želim bolje rezultate za sljedeći izvještaj”, rekao je Brammertz Vijeću sigurnosti UN, navodi Tanjug.

On je pohvalio Srbiju zbog izručenja posljednje dvojice optuženika, istakavši da se pokazalo da niko ne može da izbjegne pravdu.

“Ovo može biti pokazatelj bolje budućnosti za međunarodnu pravu”, naglasio je glavni haški tužilac.

U okviru izvještaja koji se, pored Srbije, tiče i drugih država bivše Jugoslavije, Brammerz je kritizirao Hrvatsku zbog izjava državnih funkcionera u kojima kritikuju presude i rad Haškog tribunala.

Brammertz je, također, uputio kritike i BiH, između ostalog i zbog bjekstva nekadašnjeg haškog optuženika Radovana Stankovića iz zatvora u Foči. Njega je haški tribunal predao u nadležnost pravosudnim organima BiH.

“On je pobjegao prije četiri godine, a ne vidim aktivnosti vlasti BiH na rješavanju tog slučaja”, kazao je Brammerz i dodao da je potrebna saradnja i drugih država u regionu da bi se Stanković uhapsio.

Brammertz je rekao da lideri u regionu Zapadnog Balkana treba da se izbore za nove odnose, poštovanje prava, a ne nacionalizam i da u tome podršku treba da im pruži i međunarodna zajednica.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO