Tahiri: Srbija je priznala granicu s Kosovom

Tahiri je najavila postavljanje zastave i drugih državnih simbola Kosova nedaleko od zajedničkog carinskog punkta u neutralnoj zoni. (AP)

Šefica prištinskog pregovaračkog tima Edita Tahiri izjavila je da je u sporazumu sa Srbijom o integriranom upravljanju prijelazima jasno precizirano da će Misija EU (EULEX) imati ulogu posmatrača, javio je u utorak KiM Radio. 

“EULEX će djelovati u skladu sa svojim mandatom na Kosovu, a to je jedino podrška sprovođenju vladavine zakona”, kazala je Tahiri obraćajući se novinarima u vladi Kosova.

Prema njenim riječima, “ovim sporazumom Srbija je priznala granicu sa Kosovom”. 

“U tački šest u ovom sporazumu se jasno kaže da će se na graničnim prelazima sa Srbijom sprovoditi zakoni i jedne i druge strane, da će na srpskoj strani važiti srpski, a na kosovskoj, kosovski zakoni. Biće prisutan i EULEX, koji će biti jedna vrsta garanta za potpuno sprovođenje sporazuma”, rekla je ona. 

Cilj barikada

Navodeći da je “cilj barikada na sjeveru Kosova bio da se ne dozvoli policajcima i carinicima Republike Kosovo da odu na sjever”, Tahiri je rekla da je “sada Srbija zvanično prihvatila njihovo prisustvo i shodno tome i barikade će biti uklonjene”, a da će “ako se one ne uklone, teret biti na Srbiji i Srbima”, javlja Tanjug. 

Tahiri je najavila postavljanje zastave i drugih državnih simbola Kosova nedaleko od zajedničkog carinskog punkta u neutralnoj zoni.

“Sve državne simbole postavićemo na jedan centimetar od zajedničkog objekta. Ta neutralna zona je zajednička zona i na njoj ni sada nema obilježja Kosova. Znači, državni simboli će biti tamo gde su prisutni i sada”, rekla je šefica prištinskog pregovaračkog tima, navodeći da će zajednički objekti te vrste biti postavljeni na šest “graničnih tačaka”, a ne samo na sjeveru Kosova, prenio je KiM Radio. 

Smatramo da ti dogovori ne samo što su protivni interesima Srba na Kosovu i Metohiji, već su protivustavni i protivzakoniti”, rekao je predsjednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić.

Srbi sa sjevera Kosova insistiraju da se Skupština Srbije izjasni i o posljednjem dogovoru iz dijaloga o integrisanom upravljanju prelazima sa Kosovom, ali i o svim sporazumima koji su do sada postignuti, javio je Tanjug.

Predsjednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić izjavio je danas da Srbi, i nakon normalizacije saobraćaja na putu Zvečan – Zubin Potok, neće dozvoliti kretanje predstavnicima EULEX-a i kosovskih institucija.

“Smatramo da ti dogovori ne samo što su protivni interesima Srba na Kosovu i Metohiji, već su protivustavni i protivzakoniti”, rekao je predsjednik opštine Zubin Potok Tanjugu.

“U ovom trenutku ne postoje uslovi da EULEX funkcioniše na severu Kosova, jer je dokazao da je svaka njihova akcija usmerena ka instaliranju kosovskih institucija. Ako EULEX u narednom periodu odustane od toga i pošalje signale da će početi da radi u okvirima svog mandata, onda neće biti problema ni za EULEX, niti za bilo koju drugu međunarodnu organizaciju”, rekao je on.

Ristić je ponovio da su Srbi uvjereni da EULEX radi na uspostavljanju granice između Srbije i Kosova, i zato će ostati prisutni na barikadama.

On je dodao da ne treba očekivati da na zajedničkoj sjednici četiri opštine sa sjevera Kosova bude data konačna riječ o dogovorima postignutim kroz briselski dijalog.

“Naše skupštine će dati mišljenje o tome, a konačnu riječ mora dati najviši organ vlasti u Srbiji, Skupština”, rekao je Ristić.

Dijalog Beograda i Prištine nastavlja se danas na temu regionalnog predstavljanja Prištine, što je, kako je izjavio potpredsjednik Vlade Božidar Ðelić, dodatni uslov u procesu evrointegracija Srbije. 

Jutros je oko pola devet nastavljeno uklanjanje barikada sa puta Zubin potok – Zvečan u Jagnjenici.

Srbi uklanjaju šljunak koji je postavljen na ovom putu. Vojnici KFOR-a svojim vozilima i mehanizacijom takođe se nalaze na licu mjesta.

Jedan broj Srba, uprkos prvom snijegu koji je pao na sjeveru Kosova, i ovu noć je proveo na sporednom putu u Jagnjenici na barikadi koja je tu postavljena.

EULEX će djelovati u skladu sa svojim mandatom na Kosovu, a to je jedino podrška sprovođenju vladavine zakona”, kazala je Edita Tahiri obraćajući se novinarima u vladi Kosova.

Srbi su dežurali i na ostalim barikadama u smjenama na sjeveru Kosova. 

Istovremeno, albansko Ministarstvo vanjskih poslova pozdravilo je sporazum o prijelazima postignut u dijalogu Beograda i Prištine. 

Za Tiranu je to sporazum o granicama, i vidi ga kao izraz dobre volje za saradnju u pronalaženju rješenja “praktičnih pitanja između dvije zemlje” i “korak ka integraciji Kosova u Evropsku uniju”, navodi se u saopćenju.

Konferencija NATO-a

Ministarstvo u Tirani je izrazilo uvjerenje da će brzo sprovođenje ovog i prethodnih sporazuma, postignutih zahvaljujući zajedničkim naporima EU i Sjedinjenih Američkih Država, doprinijeti boljem funkcioniranju vladavine zakona na teritoriji Kosova i znatno utjecati na poboljšanje životnog standarda stanovnika “obje zemlje”, prenijela je albanska agencija ATA.

Takođe, stanje na Kosovu bit će jedna od tema ministarske konferencije NATO-a u Briselu, koja će biti održana 7. i 8. decembra, a prisustvovaće joj američka državna tajnica Hillary Clinton, saopštio je State Department.

U saopćenju se ističe da NATO i dalje igra važnu ulogu u regionu Balkana, i dodaje da će američka državna tajnica potvrditi punu podršku operacijama KFOR-a na Kosovu.

Izvor: Agencije