Jolie sarajevske glumce nazvala najvećim umjetnicima današnjice

U New Yorku  je upriličena pretpremijera novog filma Angeline Jolie čija se radnja događa u Bosni i Hercegovini.

Glamuroznoj premijeri prisustvovao je i sarajevski dio ekipe filma, a Angelini su podršku pružili i roditelji Brada Pitta i tako prekinuli priče da je glumica-rediteljka u lošim odnosima sa svekrvom. Ponosno se fotografisala sa njima na crvenom tepihu.

Na njujorškoj premijeri filma prisustvovali su Zana Marjanović, Branko Đurić Đura, Rade Šerbedžija, Vanesa Glođo, Feđa Štukan, Alma Terzić, Ermin Sijamija, Goran Jevtić i Ermin Bravo.

‘Brutalan konflikt’

Film “U zemlji krvi i meda” svojevremeno je izazvao javnu polemiku u Bosni i Hercegovini.

Angelina Jolie je prošetala crvenim tepihom prvi put u ulozi rediteljke.

Za svoj prvi film sama kaže da je složen. Priča je ljubavna, ali u ratnom okruženju.

“Teško je. Zato što je to bio veoma brutalan konflikt. Veoma je teško razumjeti taj konflikt kao i cijelu regiju. Bilo je dosta dramatičnih scena. Želite da gledate i razumijete uloge. Pokazuje brutalnost, ali daje ljudima autentičan osjećaj da budu dio nečega što nije prijatno”, rekla je Jolie.

Film je u startu izazvao reakcije “Žena žrtava rata” koje su tražile da se Angelini ne dozvoli snimanje. Smatrale su da nije prikladna ljubavna priča između srpskog vojnika i Bošnjakinje zatočene u logoru. Priča je ipak snimljena.

Jolie je uloge podijelila domaćim glumcima. Rad s njima smatra dragocjenim iskustvom.

“Oni su pravi glumci, drugačiji od svih koje sam srela. Daju sve od sebe zato što su preživjeli rat i imaju duboke emocije. Puni su života i strasti zbog toga. Mislim da su oni najveći umjetnici današnjice”, kaže Angelina Jolie.

Zadovoljstvo glumaca

I glumci kažu kako su puno naučili radeći s rediteljkom. 

“Ona doista zna kako se ponašati pred kamerom. Zna što glumac treba raditi. Zna puno drugih stvari i pomogla mi je puno, da izrazim emocije, da ih stalno pokazujem” rekla je glumica Vanesa Glođo.

I za Almu Terzić snimanje s Angelinom je izuzetan događaj.

Na pitanje da Angelinu ocijeni od 1 do 10, glumac Miloš Timotijević plasirao ju je iznad toga. “Ona je 12”, rekao je.

Film “U zemlji krvi i meda” u Americi se počinje prikazivati 23. decembra ove godine.

Izvor: Al Jazeera