Milanović najavljuje vladu do Božića

Milanović najavljuje vladu političara sa stručnom reputacijom, koji su kao javni stranački ljudi poznati javnosti (Pixsell)

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) i budući hrvatski premijer Zoran Milanović je u ponedjeljak navečer najavio vjerovatno konstituiranje sedmog saziva Hrvatskog sabora i formiranje nove vlade do Božića, a izbornu pobjedu posvetio je Ivici Račanu, utemeljitelju SDP-a i sedmom po redu hrvatskom premijeru.

Činjenicu da je Kukuriku koalicija na izborima u nedjelju dobila 80 mandata, natpolovičnu većinu u Saboru, Milanović tumači kao čistu situaciju, koja mu omogućava da u što skorijem roku, sukladno zakonu, od predsjednika države dobije mandat za sastavljanje vlade, kako bi se prije 25. decembra pristupilo konstituiranju Sabora i formiranju vlade.

Čačić će biti potpredsjednik vlade [Pixsell]

Očekuje civiliziranu primopredaju vlasti te, što se državnih financija tiče, oskudicu i prenapregnut budžet.

Buduća vlada, najavio je, u roku od 50 dana od formiranja će donijeti novi budžet za iduću godinu, kojim, naglasio je, ne misli samo spašavati kreditni rejting Hrvatske, već ga i afirmirati.

Budžet će, tvrdi Milanović, biti jasna legitimacija Hrvatske i njene demokratske vlasti prema međunarodnim finansijskim institucijama, s kojima će država, rekao je, sarađivati, ali da to ne znači i poziv Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), “jer se ne borimo za potporu i povjerenje hrvatskih građana da bi pozivali MMF”.

Budžet je prioritet

Milanović će vjerovati aktuelnoj vladi na njenim podacima o stanju finansija u državi te, u prvom redu zbog nedostatka vremena, ne razmišlja o angažiranju neke svjetski renomirane revizijske kuće koja bi “pročešljala” finansije.

“Nemamo vremena, moramo donijeti proračun”, poručio je.

Posjedovanje i konzumacija lakih droga više neće biti u sferi kaznenog zakona, već blage kažnjivosti kao metode odvraćanja.

Milanović je obećao da će njegova vlada urediti popise birača te najavio objavu Registra hrvatskih branitelja koji „nikoga neće difamirati, a kamoli izložiti nekoga sigurnosnom riziku”.

Ponovno je negirao da buduća vlast ima revanšistički naum, odnosno da će smjenjivati ljude u javnoj upravi, najavivši da će se u tripartitnim razgovorima između vlade, poslodavaca i sindikata zalagati za kompromis, pa i što se tiče radnog zakonodavstva.

Upitan hoće li njegova vlada dekriminalizirati posjedovanje i konzumaciju lakih droga, odgovorio je kako je raniji stav njegove stranke da to više ne bude u sferi kaznenog zakona, već blage kažnjivosti kao metode odvraćanja.

Izvor: Agencije