Kukuriku koalicija: Nećemo vas iznevjeriti

Pred Kukuriku koalicijom je veliki zadatak, tvrdi Zoran Milanović (Pixsell)

Prema nepotpunim rezultatima hrvatskog Državnog izbornog povjerenstva (DIP)  – Kukuriku koalicija je pobjednik izbora u Hrvatskoj sa 80 mandata, a drugi je HDZ  sa 47 mandata. Na trećem mjestu su Hrvatski Laburisti i HDSSB sa po 6 mandata.

Lista dr. Ivana Grubišića ima 2 mandata, koalicija HSS/ZS/SP jedan, kao i  koalicija HSP dr. Ante Starčević i HČSP. U dijaspori je HDZ osvojio 72 posto glasova, a HSP 10 posto (Kukuriku koalicija nije nastupila).

Ovo je prva velika pobjeda hrvatske ljevice u posljednjih osam godina.

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović čestitao je pobjednicima i dodao: “Očekujem bolju suradnju od one koja je do sada bila. Ja sam optimist i uvijek očekujem bolje“.

Josipović  je zahvalio Jadranki Kosor i njenoj vladi s kojom je, kazao je, bilo “boljih i lošijih trenutaka”, dodajući da će on ipak pamtiti bolje dane.

Na pitanje kako komentira što Kosor nije čestitala izbornim pobjednicima, Josipović je kazao: “Ja bih uvijek čestitao, vjerojatno je gospođa Kosor imala svoje razloge”.

U ponedjeljak poslijepodne, nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a, potpredsjednik stranke Vladimir Šeks rekao je kako ni SDP nije čestitao HDZ-u na pobjedi na prošlim parlamentarnim izborima.

Šeks u ponedjeljak nije želio komentirati rezultate izbora, a to nije željela ni Kosor. “Molim vas da nam omogućite da normalno radimo svoj posao”, kazala je Kosor.

Josipović je ranije rekao da je Hrvatska „zrela demokracija“. Dodao je da od novog kabineta očekuje da odmah krene u rješavanje nagomilanih problema i istakao da može računati na njegovu pomoć, kao što je i bivša vlada imala njegovu pomoć na ulasku Hrvatske u EU i u borbi protiv korupcije.

Upitan kada će Zoranu Milanoviću, predsjedniku SDP-a dati mandat za sastav nove vlade, Josipović je rekao kako to ovisi o konačnim rezultatima izbora, odnosno tipu parlamentarne većine. “Ako koalicija bude imala natpolovičnu većinu, onda će biti brzo. Ako ne, slijede konzultacije”, pojasnio je.

Prema neslužbenim podacima DIP-a objavljenim iza 4 sata, Kukuriku koalicija je pobijedila u 21 većem gradskom središtu, dok je HDZ najveći broj glasova osvojio jedino u Gospiću, tradicionalnoj utvrdi te stranke.

Pobjeda u gradovima

Kukuriku koalicija pobijedila je u sva četiri područja grada Zagreba, a u odnosu na prošle izbore od HDZ-a je preuzela prevlast u Dubrovniku, Krapini, Karlovcu, Slavonskom Brodu, Vukovaru, Virovitici, Splitu, Šibeniku i Zadru

U Bjelovaru, Čakovcu, Koprivnici, Osijeku, Požegi, Puli, Rijeci, Sisku i Velikoj Gorici, gdje je, kao i u sva četiri područja Zagreba prije četiri godine pobijedio SDP, u nedjelju je najveći broj glasova osvojila Kukuriku koalicija.

Isto se dogodilo i u Varaždinu i Pazinu, gdje su na prošlim izborima najbolje rezultate imali HNS i IDS.

Gradonačelnici Zagreba Milan Bandić, Splita Željko Kerum, Osijeka Krešimir Bubalo i Metkovića Stipo Gabrić Jambo u svojim gradovima nisu osvojili najviše glasova, prema nezvaničnim rezultatima izbora.

Međutim, u zastupničke klupe novog saziva Hrvatskog sabora ipak će ući Kerum, koji je u 10. izbornoj jedinici koalirao s HDZ-om te Bubalo, čiji je HDSSB osvojio šest mandata, javila je Hina.

Najlošiji rezultat od četvorice gradonačelnika ostvario je Bandić, čija je nezavisna lista u četiri izborne jedinice u kojima se natjecala, osvojila između 2,13 i 2,95 posto glasova.

Kerum je  izgubio od Kukuriku koalicije koja je osvojila 36,55 posto glasova, dok je koalicija njegovog HGS-a s HDZ-om dobila 23,71 posto glasova.

Bubala je u Osijeku pobijedila Kukuriku koalicija s 35,36 posto, dok je HDSSB kao drugi osvojio 22,02 posto glasova. Treći je HDZ sa 16,98 posto.

Gabrić je u Metkoviću po prvi put doživio poraz. Tu je koalicija HDZ-a i HGS-a osvojila 30,48 posto, a Jambo je dobio 25,02 posto, dok je Kukuriku koalicija osvojila 20,12 posto.

Kukuriku koalicija je pretrpjela poraz jedino u izbornoj jedinici devet – Dalmacija (HDZ 37 %, Kukuriku 29 %, Grubešić 5 %) dok je u izbornoj jedinici pet -Slavonski Brod stanje izjednačeno.

Zajednička vizija

Kada se gleda analiza Ipsos Pulsa po demografiji, i tu Kukuriku koalicija premoćno osvaja izbore. Po tim podacima, za Kuriku je glasalo 43,3 posto muškaraca a za HDZ 21,2 posto.

Kada se gleda dob, po izlaznim anketama 38,4 posto birača u dobi između 18 i 29 godina je glasalo za Kukuriku, a 22,4 posto za HDZ. U dobi između 30 i 59 godina 41,9 posto birača je glasalo za Kukuriku, a 21,5 posto za HDZ. Kod osoba starijih od 60 godina, 53,9 posto birača je glasalo za Kukuriku, a 21 posto za HDZ.

Za sastavljanje većine u Hrvatskom saboru potrebno je 76 zastupnika.

U pobjedničkom obraćanju Zoran Milanović, lider Kukuriku koalicije, istakao je:
“Četiri stranke, jedna vizija, jedan program za Hrvatsku. Okupili smo se da bi napravili nešto dobro za Hrvatsku i građani su nam danas dali povjerenje i šansu. Zadovoljni smo i to osjećamo kao veliku zadaću i nećemo iznevjeriti, obećajem!”

“Ulazimo u Europsku uniju, hvala onima koji su u tome dali svoj doprinos, svim vladama i ovoj koja odlazi, svi su to radili u najboljoj vjeri. I kada uđemo u EU, čeka nas veliki izazov, šansa da se potvrdimo kao mala zemlja, šansa da se gradimo i da budemo uspješni, da razvijemo samopoštovanje, da poštujemo sami sebe i da nas drugi poštuju.To možemo samo na temelju rezultata.”

Milanović je zahvalio svojim koalicionim partnerima, nazvavši ih “mojim sjajnim partnerima u ovoj priči”, te “svima koji su ove godine radili za Hrvatsku”.
“Učinit ćemo da naša uprava bude transparentna”, istakao je. 

“Oštra oporba”

Jadranka Kosor u ponoć je kazala da su ovo bili najteži izbori, da je HDZ ušao u neravnopravnu utrku i izbore koje je većina medija proglasili završenima.

“U apsolutno nemogućim uvjetima, mi smo postigli dobar rezultat, iako nismo do kraja zadovoljni. Glavno je da nisu uspjeli poniziti HDZ, strpati ga na koljena, nisu uspjeli u svojem naumu da HDZ padne na minimalni postotak”, kazala je Kosor.

“Obećavamo da ćemo biti konstruktivna, ali vrlo oštra i stabilna oporba” , naglasila je, dodavši da ih u toj borbi nitko neće uplašiti.

“Mi smo stranka čistih ruku koja se zauzima za to da  borba protiv korupcije ide dalje bez obzira na ime i prezime. HDZ je jedini dosad otvorio tu borbu”, istakla je Kosor, te dodala da će  HDZ dobiti povjerenje većine Hrvata na sljedećim izborima, kad god oni bili.

Potpredsjednica HNS-a Vesna Pusić kazala je  novinarima u ponedjeljak kako svi osjećaju odgovornost za ono što je pred Kukuriku koalicijom.

Na novinarsko pitanje je li Kukuriku koalicija dobila veliki teret na leđa i hoće li ga moći nositi, odgovorila je da su dobili i snažan mandat.

Međunarodna saradnja

U saopćenju Evropske komisije (EK) navodi se da se komisija „veseli čvrstoj saradnji s novim parlamentom i vladom“.

Glasnogovornik povjerenika za proširenje Peter Stano kazao je da će “zadaća nove vlade biti dovršetak hrvatske pripreme za članstvo (u EU) punom provedbom obaveza preuzetih tijekom pristupnog procesa”.

Komisija je također izrazila uvjerenje da će nova hrvatska vlada također igrati ključnu ulogu u podupiranju ostalih zemalja u regiji na putu prema evropskim integracijama.

Sjedinjene Američke Države su čestitale Kukuriku koaliciji na pobjedi, ali i vladi Jadranke Kosor na utiranju puta Hrvatske ka Evropskoj uniji.

“Dvadeset godina nakon proglašenja neovisnosti Hrvatska je stabilna demokratska država i partner NATO-a na pragu ulaska u Evropsku uniju. Ovi izbori pokazuju da je Hrvatska primjer zemljama u jugoistočnoj Evropi koje teže evropskim i euroatlantskim integracijama”, navodi se u saopćenju američke ambasade u Hrvatskoj.

U saopćenju se ističe da Hrvatska može računati na prijateljstvo i podršku SAD-a.

Izvor: Agencije