Bejtić oslobođen optužbi za Kazane

Bejtić (desno) je u julu 2006. godine osuđen pred Kantonalnim sudom u Sarajevu na 14 godina i šest mjeseci zatvora (Srna)

Kantonalni sud u Sarajevu oslobodio je Samira Bejtića svih optužbi da je kao pripadnik 10. brdske brigade Armije Bosne i Hercegovine tokom 1992. i 1993. godine počinio zločine nad Srbima na lokalitetu Kazani u Sarajevu.

Sudsko vijeće je, nakon obnovljenog suđenja, oslobodilo Bejtića optužbe da je 25. decembra 1992. godine, po naredbi komandanta brigade Mušana Topalovića Cace, iz kasarne na Bistriku odveo Zorana Vučurevića na lokaciju Kazani, gdje ga je ubio iz vatrenog oružja, a potom tijelo polio razređivačem i spalio.

Bejtić je oslobođen optužbe da je sredinom septembra 1993. godine u prostorijama komande učestvovao u premlaćivanju pripadnika 1. bataljona 10. brdske brigade Ergina Nikolića i Dušana Jovanovića, nakon čega su ih odvezli na lokalitet Kazani i ubili poslije fizičkog zlostavljanja.

Bejtić je oslobođen i optužbe da je sredinom oktobra 1993. godine, zajedno s Topalovićem i drugim pripadnicima 10. brdske brigade, odveo iz stana Predraga Šalipura, u kojem se nalazio i Branislav Radosavljević, u zgradu komande, gdje su ih fizički zlostavljali.

Janko Velimirović [Srna]

On je istakao da se štite pravi naredbodavci i izvršioci ovih zločina.

“Ne možemo sad da dovodimo u pitanje da li je presuda u žalbenom postupku ispravna kada se tiče ovog samog slučaja, ali nas brine to što nema drugih optužnica vezanih za stradanje Srba na lokalitetu Kazani”, rekao je Velimirović.

On je istakao da je o velikom broju likvidiranih Srba na lokalitetu Kazani nema nikakvih tragova, kao i da su dokazi o njihovoj likvidaciji uništetni.

Izvor: Agencije