Tadić zahtijeva od kosovskih Srba primjenu sporazuma

Tadić: 'Sporazum do kojeg se došlo u dijalogu Beograda i Prištine usklađen sa nacionalnim interesom Srbije' (EPA)

Predsjednik Srbije Boris Tadić poručio je Srbima sa sjevera Kosova, a posebno njihovim političkim liderima, da očekuje od njih da podrže sporazum postignut u Briselu te da ne blokiraju njegovu primjenu.

“Verujem da hoće. Ja to tražim i zahtevam od njih”, rekao je predsjednik Srbije, odgovarajući u subotu na pitanja novinara u Berlinu da li misli da će Srbi na sjeveru prihvatiti postignuti sporazum o prijelazima.

On je naglasio da to ne traži samo od građana, već prije svega od njihovih lidera, koji ne smiju sada da se skrivaju iza građana.

To se, kako je primijetio, odnosi i na njegove političke protivnike u Beogradu, koji izjavljuju da o svim pitanjima treba da odlučuju samo građani, a to znači da nisu potrebni ni vlada, ni političke institucije, nego bi o svemu odlučivali građani na referendumu, a nijedna država ne može tako da funkcionira.

Nacionalni interes Srbije

Tadić je također rekao da ostaje pri stavu o potrebi uklanjanja barikada.

Predsjednik Srbije u Berlinu je izjavio da je rješenje do kojeg se došlo u dijalogu Beograda i Prištine usklađeno sa nacionalnim interesom Srbije, da ne podrazumijeva elemente takozvane državnosti Kosova i da od Srba na sjeveru Kosova zahtijeva da ga podrže.

“Rešenje nije idealno, ali ja čvrsto stojim iza njega”, istakao je Tadić te dodao: “Postigli smo ono što je u ovom trenutku bilo moguće postići. Ovim rešenjem ni jedna strana neće biti u potpunosti zadovoljna“.

Tadić je naglasio da sporazum „razumije isključivo kao sporazum o administrativnim prelazima, a nikako kao sporazum o granicama“ te je još jednom ponovio da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova.

On je u prilog tome naveo da u postignutom rješenju nema državnih simbola „takozvane države Kosova“ te da nema carinika koji bi obavljali svoju carinsku dužnost, već bi bili samo posmatrači.

Pregovarači zadovoljni

Dogovorom o integriranim carinskim prijelazima riješen je glavni kamen spoticanja u dijalogu Beograda i Prištine. To podrazumijeva da na istoj tački rade predstavnici Srbije, Kosova i Eulexa.

Glavna prištinska pregovaračica Edita Tahiri izjavila je da je postignuti dogovor o prijelazima u skladu sa Ustavom Kosova.

Za beogradskog pregovarača Borislava Stefanovića, poseban uspjeh predstavlja povratak srpskih policajaca na Kosovo. On je u izjavi za Al Jazeeru odbacio tvrdnje da je posljednji dogovor iznuđen zbog poruka koje su stigle od Angele Merkel.

“Mislim da je jasno da nije iznuđen dogovor, zbog toga što nas niko nije mogao da natera na takav sporazum koji je u suprotnosti sa Ustavom i rezolucijom 1244. Prema tome, oni kojima je možda iznuđeno je Priština. Samim tim što nisu uspeli da postave nikakve svoje simbole, zastave ni grbove, niti su mogli da isposluju da su Jarinje i Brnjak kao dva severna prelaza jednaki sa ostalima”, kazao je Stefanović za Al Jazeeru.

Na zahtjev predsjednika Srbije Borisa Tadića da podrže rješenje o prijelazima politički predstavnici Srba na sjeveru Kosova u prvim reagovanjima ističu da im je sporazum neprihvatljiv ili su bili rezervisani, u očekivanju detalja dogovora.

‘Građani razočarani i gnevni’

Predsjednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić u subotu popodne je najprije izjavio da će se o dogovorenom rješenju izjasniti kad dobije zvanične informacije o detaljima sporazuma i ukoliko se utvrdi da on nije u suprotnosti sa Deklaracijom Skupštine Srbije od 31. jula, a danas je radikalizovao stav, izjavom za B92 da je dogovor neprihvatljiv.

“Po onome što smo čuli iz medija, ono što je (šef beogradskog tima Borislav) Stefanović dogovorio sa delegacijom kosovskih Albanaca je neprihvatljivo za Srbe na Kosovu i Metohiji. Građani su razočarani i gnevni na gospodina Stefanovića“, rekao je Pantić.

Predsjednik opštine Zvečan Dragiša Milović je rekao da je teško komentarisati sporazum s obzirom na to da ni ovaj posljednji nije u pisanoj formi predočen predstavnicima Srba, ali i zato što ovdašnje stanovništvo nema povjerenja u Stefanovića.

“Poslednji sporazum o kom sam, kao i mnogi, informisan iz medija, a na osnovu izjave koju tumači na jednoj strani Stefanović, na drugoj Priština, a na trećoj Evropska unija, znači da je sever Kosova pušten niz vodu”, naveo je Milović za Politiku.

On je izrazio očekivanje da će ono što je dogovoreno u Briselu potvrditi srpska vlada i republički parlamet i dodao da će “do tada nastaviti našu dvanaestogodišnju borbu”.
 

Izvor: Al Jazeera i agencije