Mala izlaznost hrvatskih birača u regiji

Biračka mjesta otvorena do 19 sati (Fena)

Glasanje za novi saziv Hrvatskog sabora koje se provodi na biračkim mjestima u Bosni i Hercegovini i u nedjelju protječe bez poteškoća, potvrdila je za agenciju Hina Marijana Mikulić, koodinatorica za provedbu izbora na području BiH.

Svih trideset biračkih mjesta otvoreno je u 7 sati, kako je i planirano, a do 10 sati glasalo je 6.900 birača, računajući i one koji su to učinili u subotu.

S obzirom na to da u BiH živi oko 264.000 hrvatskih državljana s pravom glasa, izlaznost na izbore je oko 2,6 posto.

Nema gužvi

Do 12 sati je na jedananest biračkih mjesta za područje Generalnog konzulata u Mostaru glasalo 2177 birača, više nego subotu u isto vrijeme, potvrdili su agencijama iz konzulata.

Usporedbe radi, na posljednjim izborima za Hrvatski sabor održanim 2007. godine na području koje pokriva Generalni konzulat sa sjedištem u Mostaru glasalo je 45.176 osoba.

“Ukupan broj osoba koje su glasovale jučer i danas do 12.00 sati je 5862, što iznosi 5,4 posto upisanih birača na mostarskom području“, rekao je generalni konzul RH u Mostaru Velimir Pleša.

Potvrdio je da je iza deset sati povećan broj birača, ali da nema velikih gužvi zbog dobre propusnosti u Osnovnoj školi Ilije Jakovljevića u Mostaru gdje su smještena sva biračka mjesta.

Primjetan je i dolazak autobusa s biračima iz drugih mjesta sa šireg područja Hercegovine.

U subotu je u Tuzli glasalo oko 460 osoba, a Banja Luci tek 155.

Glasati se može do 19 sati na 12 biračkih mjesta otvorenih u Sarajevu, 11 u Mostaru te pet u Tuzli i dva u Banjoj Luci.

Rezultate sa birališta u BiH objavljivat će Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Slab odziv u Srbiji

Na području Srbije u nedjelju u 7 sati ujutro je otvoreno šest biračkih mjesta za glasanje na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj.

U subotu su na birališta u Srbiji izašla 264 birača.

Ukupno će, prema podacima Ambasade Hrvatske u Beogradu, u Srbiji moći glasati više od 30.000 hrvatskih građana koji imaju stalno ili privremeno prebivalište u Srbiji, kao i nekoliko stotina hrvatskih državljana koji se na dan izbora nalaze u Srbiji.

Odziv birača u Srbiji u subotu je bio vrlo slab, prenose agencije.

Izvor: Agencije