Kukuriku koalicija pobjednik

Pred Kukuriku koalicijom je veliki zadatak, tvrdi Zoran Milanović (Pixsell)

Prema nepotpunim rezultatima hrvatskog Državnog izbornog povjerenstva (DIP) do 6,30 sati – Kukuriku koalicija je pobjednik izbora u Hrvatskoj sa 79 mandata, a drugi je HDZ  sa 47 mandata. Na trećem mjestu su Hrvatski Laburisti i HDSSB sa po 6 mandata.

Lista dr. Ivana Grubišića ima 2 mandata, koalicija HSS/ZS/SP jedan, kao i  koalicija HSP dr. Ante Starčević i HČSP. U dijaspori je HDZ osvojio 72 % glasova, a HSP 10 % (Kukuriku koalicija nije nastupila).

Ovo je prva velika pobjeda hrvatske ljevice u zadnjih osam godina.

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović čestitao je pobjednicima i dodao: “Očekujem bolju suradnju od one koja je do sada bila. Ja sam optimist i uvijek očekujem bolje“.

Josipović  je zahvalio Jadranki Kosor i njenoj vladi s kojom je, kazao je, bilo “boljih i lošijih trenutaka”, dodajući da će on ipak pamtiti bolje dane.

Na pitanje kako komentira što Kosor nije čestitala izbornim pobjednicima, Josipović je kazao: “Ja bih uvijek čestitao, vjerojatno je gospođa Kosor imala svoje razloge”.

Josipović je rekao da je Hrvatska „zrela demokracija“. Dodao je da od novog kabineta očekuje da odmah krene u rješavanje nagomilanih problema i istakao da može računati na njegovu pomoć, kao što je i bivša vlada imala njegovu pomoć na ulasku Hrvatske u EU i u borbi protiv korupcije.

Upitan kada će Zoranu Milanoviću, predsjedniku SDP-a dati mandat za sastav nove vlade, Josipović je rekao kako to ovisi o konačnim rezultatima izbora, odnosno tipu parlamentarne većine. “Ako koalicija bude imala natpolovičnu većinu, onda će biti brzo. Ako ne, slijede konzultacije”, pojasnio je.

Prema neslužbenim podacima DIP-a objavljenim iza 4 sata, Kukuriku koalicija je pobijedila u 21 većem gradskom središtu, dok je HDZ najveći broj glasova osvojio jedino u Gospiću, tradicionalnoj utvrdi te stranke.

Pobjeda u gradovima

Kukuriku koalicija pobijedila je u sva četiri područja grada Zagreba, a u odnosu na prošle izbore od HDZ-a je preuzela prevlast u Dubrovniku, Krapini, Karlovcu, Slavonskom Brodu, Vukovaru, Virovitici, Splitu, Šibeniku i Zadru.

U Bjelovaru, Čakovcu, Koprivnici, Osijeku, Požegi, Puli, Rijeci, Sisku i Velikoj Gorici, gdje je, kao i u sva četiri područja Zagreba prije četiri godine pobijedio SDP, u nedjelju je najveći broj glasova osvojila Kukuriku koalicija.

Isto se dogodilo i u Varaždinu i Pazinu, gdje su na prošlim izborima najbolje rezultate imali HNS i IDS.

Gradonačelnici Zagreba Milan Bandić, Splita Željko Kerum, Osijeka Krešimir Bubalo i Metkovića Stipo Gabrić Jambo u svojim gradovima nisu osvojili najviše glasova, prema nezvaničnim rezultatima izbora.

Međutim, u zastupničke klupe novog saziva Hrvatskog sabora ipak će ući Kerum, koji je u 10. izbornoj jedinici koalirao s HDZ-om te Bubalo, čiji je HDSSB osvojio šest mandata, javila je Hina.

Najlošiji rezultat od četvorice gradonačelnika ostvario je Bandić, čija je nezavisna lista u četiri izborne jedinice u kojima se natjecala, osvojila između 2,13 i 2,95 posto glasova.

Kerum je  izgubio od Kukuriku koalicije koja je osvojila 36,55 posto glasova, dok je koalicija njegovog HGS-a s HDZ-om dobila 23,71 posto glasova.
Bubala je u Osijeku pobijedila Kukuriku koalicija s 35,36 posto, dok je HDSSB kao drugi osvojio 22,02 posto glasova. Treći je HDZ sa 16,98 posto.
Gabrić je u Metkoviću po prvi put doživio poraz. Tu je koalicija HDZ-a i HGS-a osvojila 30,48 posto, a Jambo je dobio 25,02 posto, dok je Kukuriku koalicija osvojila 20,12 posto.

Kukuriku koalicija je pretrpjela poraz jedino u izbornoj jedinici devet – Dalmacija (HDZ 37 %, Kukuriku 29 %, Grubešić 5 %) dok je u izbornoj jedinici pet -Slavonski Brod stanje izjednačeno.

“Nećemo iznevjeriti”

Kada se gleda analiza Ipsos Pulsa po demografiji, i tu Kukuriku koalicija premoćno osvaja izbore. Po tim podacima, za Kuriku je glasalo 43,3 posto muškaraca a za HDZ 21,2 posto. 

Kada se gleda dob, po izlaznim anketama 38,4 posto birača u dobi između 18 i 29 godina je glasalo za Kukuriku, a 22,4 posto za HDZ. U dobi između 30 i 59 godina 41,9 posto birača je glasalo za Kukuriku, a 21,5 posto za HDZ. Kod osoba starijih od 60 godina, 53,9 posto birača je glasalo za Kukuriku, a 21 posto za HDZ.

Za sastavljanje većine u Hrvatskom saboru potrebno je 76 zastupnika.

U pobjedničkom obraćanju Zoran Milanović, lider Kukuriku koalicije, istakao je:

“Četiri stranke, jedna vizija, jedan program za Hrvatsku. Okupili smo se da bi napravili nešto dobro za Hrvatsku i građani su nam danas dali povjerenje i šansu. Zadovoljni smo i to osjećamo kao veliku zadaću i nećemo iznevjeriti, obećajem!”

“Ulazimo u Europsku uniju, hvala onima koji su u tome dali svoj doprinos, svim vladama i ovoj koja odlazi, svi su to radili u najboljoj vjeri. I kada uđemo u EU, čeka nas veliki izazov, šansa da se potvrdimo kao mala zemlja, šansa da se gradimo i da budemo uspješni, da razvijemo samopoštovanje, da poštujemo sami sebe i da nas drugi poštuju.To možemo samo na temelju rezultata.”

Milanović je zahvalio svojim koalicionim partnerima, nazvavši ih “mojim sjajnim partnerima u ovoj priči”, te “svima koji su ove godine radili za Hrvatsku”.

“Učinit ćemo da naša uprava bude transparentna”, istakao je.  

Jadranka Kosor u ponoć je kazala da su ovo bili najteži izbori, da je HDZ ušao u neravnopravnu utrku i izbore koje je većina medija proglasili završenima.

“U apsolutno nemogućim uvjetima, mi smo postigli dobar rezultat, iako nismo do kraja zadovoljni. Glavno je da nisu uspjeli poniziti HDZ, strpati ga na koljena, nisu uspjeli u svojem naumu da HDZ padne na minimalni postotak”, kazala je Kosor.

“Obećavamo da ćemo biti konstruktivna, ali vrlo oštra i stabilna oporba” , naglasila je, dodavši da ih u toj borbi nitko neće uplašiti.

“Mi smo stranka čistih ruku koja se zauzima za to da  borba protiv korupcije ide dalje bez obzira na ime i prezime. HDZ je jedini dosad otvorio tu borbu”, istakla je Kosor, te dodala da će  HDZ dobiti povjerenje većine Hrvata na sljedećim izborima, kad god oni bili.


Teški zadaci

Svjetske novinske agencije objavile su u nedjelju prijepodne vijesti o otvaranju birališta na hrvatskim parlamentarnim izborima.

Britanski Reuters u najavi izbora piše da novu vladu očekuju teški zadaci na ekonomskom oporavku zemlje. Navodeći veliku nezaposlenost i visok dug, agencija navodi da će nova vlada morati fiskalno konsolidirati zemlju i odlučno krenuti u provedbu nužnih reforma.

Francuski AFP naglašava da će se na ovim izborima odlučiti koja će vlada voditi Hrvatsku u Evropsku uniju, navodeći da je datum ulaska 1. jula 2013. godine. Agencija dodaje da će pet dana nakon izbora Hrvatska u Briselu potpisati Ugovor o pristupanju.

Nešto ranije, izlazne ankete su Kukuriku koaliciji davale 82 mandata, jedan manje u odnosu na prve procjene, a HDZ-u 40 mandata, objavila je Hrvatska radio televizija.

Po anketi koju je za tri nacionalne televizije HRT, RTL i Novu TV, radila agencija Ipsos Puls, u Sabor ulaze još Hrvatski laburisti – stranka rada i HDSSB s po šest mandata, HSS i nezavisna lista don Ivana Grubišića s po dva mandata te HSP dr. Ante Starčević Ruže Tomašić s jednim mandatom.

Atmosfere u štabovima

Naša dopisnica iz Zagreba Ivana Brkić javila je u nedjelju navečer da je SDP zadovoljan izlaznim anketama, te da ” jedan SDP-ov dužnosnik kaže da je to očekivano, ali ipak da treba zadržati hladnu glavu i pričekati Državno izborno povjerenstvo”.

“Čelnici četiri stranke koje čine Kukuriku koaliciju jos nisu došli u izborni štab, ostali se polako okupljaju, dok svira  lagana glazba i nema prevelike euforije”, javlja Ivana Brkić. 

Za razliku od ove atmosfere, u izbornom štabu HDZ-a naša reporterka Martina Kiseljak svjedoči o tome da su čelnici u tišini gledali ankete, uz poruku da im ne vjeruju.

“U izjavama koje vodeći lideri HDZ-a daju medijima, oni su i dalje optimistični i govore da ne vjeruju anketama”, izvještava Kiseljak.  

Dragutin Lesar, vođa Laburista, zadovoljan je rezultatima, no misli da treba sačekati zvanične rezultate. Reporteru Al Jazeere Marinu Veršiću kazao je: “Programski mi je Kukuriku koalicija bliža, a sa HDZ-om neću u Remetinec”.

Do 16 sati na birališta u Hrvatskoj je izašlo 46,06 posto birača, što je 3,76% više nego 2007. godine, javlja Državno izborno povjerenstvo.

Odzivi po gradovima

Najbolji odaziv ostvaren je u Karlovcu- 56, 01%, Čakovcu 52,20%, Virovitici 50,84% i Zagrebu 50,25%.


Reakcije građana na nezvanične rezultate

Najlošiji odaziv zabilježen je u Dubrovniku 38,90%, Slavonskom Brodu 40,16%, Zadru 42,90% i Požegi 45%.

Prema informacijama koje je Državno izborno povjerenstvo (DIP) dobilo od policije, glasanje za sedmi višestranački saziv Hrvatskoga sabora svugdje protječe bez incidenata.

“Još jednom pozivamo sudionike izbornog postupka da se pridržavaju pravila izborne šutnje i da se suzdrže od svake izborne promidžbe”, izjavila je potpredsjednica DIP-a Aleksandra Jozić Ileković, nakon objave podataka o odzivu glasača do 11 sati.

Prema tim podacima, do 11 sati glasalo je 16,39 posto birača, što je nešto manje nego 2007., kad je odziv u isto vrijeme bio 17,91 posto.

Najviše birača odazvalo se na biralištima u Karlovcu 22,73, Osijeku 20, 68 i Zagrebu 20,12 posto, a najmanji odaziv je bio u Zadru 13,36 posto, Bjelovaru 13,48 posto te Dubrovniku 10,81 posto.

Po županijama najveći je odaziv bio u Karlovačkoj županiji 19, 92 posto, a najmanji u Koprivničko-križevačkoj 12,13 posto te Brodsko-posavskoj županiji 12, 81 posto.

HDZ-u blokirana web stranica

Policija je zaprimila prijavu HDZ-a zbog ometanja njihove internetske stranice na koju se danas ne može pristupiti, doznaje se od glasnogovornika Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) Krunoslava Borovca. “Zaprimili smo prijavu i o tome ćemo obavijestiti nadležno mjerodavno državno odvjetništvo te provesti izvide”, rekao je Hini Borovec. Internetska stranica Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) na adresi www.hdz.hr od jutros ne radi, dok stranice HDZ-ovih lokalnih podružnica normalno rade i dostupne su internetskim korisnicima. Uoči izbora pojedine hakerske skupine najavljivale su u više navrata napade na internetske stranice HDZ-a.


Ivica Đikić o izborima u Hrvatskoj

Četiri miliona glasača

Jutros u 7 sati u Hrvatskoj su otvorena birališta na kojima će birači s prebivalištem u Hrvatskoj birati zastupnike sedmog saziva Hrvatskog sabora.

Do 19 sati bit će otvorena ukupno 6.572 biračka mjesta na kojima biračko pravo može ostvariti ukupno 4.092.323 birača, od kojih su njih 374.800 pripadnici nacionalnih manjina koji u XII. izbornoj jedinici imaju pravo birati osam manjinskih zastupnika, javlja agencija Fena.

Izbori u XI. izbornoj jedinici, odnosno u inozemstvu gdje pravo glasa ima 411.758 hrvatskih državljana bez prebivališta u Hrvatskoj, počeli su još jučer i trajat će do večeras u 19 sati.

Na listama 63 stranke

Državno izborno povjerenstvo (DIP) kao pravovaljane je prihvatilo 313 kandidacijskih lista i 48 kandidatura (58 kandidata) nacionalnih manjina. Od 313 lista, 285 je stranačkih (204 samostalnih i 81 koalicijska), a 28 neovisnih.

Izborne su liste DIP-u predale 63 političke stranke od ukupno 116 u Hrvatskoj registriranih stranaka.

Za 151 zastupničko mjesto sedmoga saziva Hrvatskog sabora prijavilo se ukupno 4359 kandidata, među kojima je 34,96 posto žena.

Za sastavljanje većine u Hrvatskom saboru potrebno je 76 zastupnika.

Izvor: Agencije