Bevanda: Premalo je vremena ostalo

Vjekoslav Bevanda, koji je jučer predložen za mandatara Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, kazao je da će prioritet njegovog rada biti suočavanje „otvorenih očiju sa ekonomskom situacijom i lociranje svih problema“.

Predsjedništvo BiH dobilo je pismeni prijedlog da kandidat za mandatara Vijeća ministara BiH bude Bevanda. Željko Komšić, predsjedavajući bh. Predsjedništva, kazao je da se odluka o mandataru očekuje nakon novogodišnjih praznika.

Iz Hrvatske demokratske zajednice su potvrdili kako već popunjavaju dokumente, te procjenjuju da bi cijeli postupak u Predsjedništvu mogao biti obavljen i telefonskim putem, nakon čega se procedura prebacuje na državni Parlament.

Realne mogućnosti

Bevanda je istakao kako će, zajedno sa ministrima, odlučiti kako i šta raditi, te da će se fokusirati i na koordinaciju između države i entiteta.

„Ovo je pokušaj da se bavimo realnim problemima jer premalo je vremena ostalo. Ukoliko ne dođe do uozbiljenja svih, mislim da će posljedice za ovu državu i građane koji žive u njoj biti jako teške“, kazao je Bevanda za Al Jazeeru

Nakon što se usvoji odluka o privremenom finansiranju, dobit će se prostor za kreiranje budžeta za narednu godinu u saglasnosti sa postojećim sredstvima.

„Sredstava ima onoliko koliko ima i imaju obaveze. Ja sam zabrinutiji faktički kako će to izgledati u entitetima. Nadam se da ćemo kroz fiskalno vijeće, kroz odbor za finansije, doći do rješenja koje će biti lišeni sve politike. To je sažetak realnih mogućnosti sa kojima trebamo početi živjeti“, smatra Bevanda.

Mandatar za mjesto premijera BiH, javlja novinarka Al Jazeere Adisa Ruždić, istakao je kako će učiniti sve da se postigne dogovor o raspodjeli indirektnih poreza, ali i ono što je najbitnije je deblokada evropskog puta jer je to, kako on kaže „jedini put i izlaz“.

Izvor: Al Jazeera