Josipović traži sudsku ocjenu zakona o ništavnosti

Josipović smatra da je zakon protivan pravima branitelja (EPA)
Josipović smatra da je zakon protivan pravima branitelja (EPA)

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović uputio je Ustavnom sudu ove zemlje zahtjev za ocjenu ustavnosti zakona za koji on smatra da narušava pravo hrvatskih branitelja na odbranu u mogućem krivičnom postupku zbog ratnih zločina.

Josipović od suda traži da ocijeni da li je zakon o ništavnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše Jugosovenske narodne armije, bivše SFRJ i Republike Srbije u saglasnosti s Ustavom Republike Hrvatske.

U saopćenju Ureda predsjednika  navodi se kako ovaj zakon branitelje izlaže pravnoj nesigurnosti i uskraćuje im mogućnost da u suradnji s nadležnim tijelima Republike Srbije otklone neosnovane optužbe

Josipović je za Al Jazeeru kazao kako nije htio predati zahtjev u vrijeme izbora “da ne bi to bilo shvaćeno na način koji smjera utjecaju na izbore”.

“Zaista mislim da je taj zakon neustavan, nije donesen potrebnim brojem glasova u Saboru, a i sprječava prava sumnjivih osoba za ratni zločin da se brane na primjeren način”.

Optužnice iz Srbije

U zahtjevu se ističe i to da je njime protivno Ustavu dana ovlast ministru pravosuđa da odlučuje hoće li se provesti neka od radnji iz nadležnosti redovnih sudova.

Josipović je također istakao  da je zakon u suprotnosti s ustavnim odredbama o odnosu međunarodnih ugovora i domaćih zakona.

Zakon je usvojila vlada Jadranke Kosor 21. oktobra, sedam dana pred raspuštanje Sabora.

Povod za donošenje zakona bile su 44 optužnice iz Srbije za ratne zločine iz 1991. godine, među ostalima i protiv potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa, koji je 1991. godine bio šef kriznog štaba za Slavoniju, ministra unutrašnjih poslova iz 1991. godine Ivana Vekića i komandanta odbrane u Osijeku Branimira Glavaša.

Izvor: Agencije
 


Povezane

Riječ je o optužnici za zločine počinjene 1990. godine o kojima je istragu vodilo Vojno tužiteljstvo bivše JNA, a koja je poslata na 44 adrese u Hrvatskoj.

16 Nov 2011

Organizacija za ljudska prava Amnesty International saopćila da novoizabranoj hrvatskoj vladi prioritet mora biti istraga ratnih zločina, te navela imena potpredsjednika sabora Vladimira Šeksa i penzionisanog admirala Davora Domazeta.

25 Dec 2011
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO