Veselinovićima po mjesec dana pritvora

Pritvor do mjesec dana (Tanjug)

Istražni sudija Višeg suda u Kraljevu odredio pritvor do 30 dana Zvonku Veselinoviću, biznismenu iz Kosovske Mitrovice, koji je prije dva dana uhapšen na Kopaoniku.

Istraga je pokrenuta poslije saslušanja po zahtjevu višeg tužioca u Kraljevu, a Zvonko Veselinović se sumnjiči za krivično djelo nedozvoljene proizvodnje, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Saslušanje Zvonka Veselinovića trajalo je gotovo dva sata.

Zvonko Veselinović je, zajedno s bratom Žarkom, uhapšen prije dva dana na Kopaoniku.

Određen pritvor i Žarku

Specijalni sud u Beogradu odredio je pritvor do mjesec dana Žarku Veselinoviću (26) i pokrenuo istragu protiv njega, izjavio je Tanjugu tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević.

Istražni sudija donio je rješenje o proširenju istrage protiv Žarka Veselinovića u okviru istrage koja se vodi protiv sudije Osnovnog suda u Raškoj Srećka Topalovića (55), precizirao je tužilac za organizirani kriminal.

Zvonko Veselinović je, zajedno s bratom Žarkom, uhapšen prije dva dana na Kopaoniku.

Žarko Veselinović je saslušavan zbog podstrekavanja na zloupotrebu službenog položaja sudije Osnovnog suda u Kraljevu, sudske jedinice u Raškoj Topalovića, koji je sa saradnicima uhapšen 12. decembra.

Sudija Topalović se sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja i primanje mita, a Tužilaštvo je podnijelo zahtjev da se istraga proširi i na Žarka Veselinovića, kako bi mu bio određen pritvor, rekao je tužilac Miljko Radisavljević.

Otuđivanje sudske robe

Topalović je uhapšen sa Milomirem Nikićem (69), Validom Halidovićem (27) i Abdulahom Muminovićem (54) iz Novog Pazara.

Topalović i Nikić se sumnjiče da su od 2008. do 2011. godine vršili prodaju i otuđenje sudske robe, koja je bila oduzeta kao predmet izvršenja krivičnog djela i uskladištena u magacinu sudskog depoa.


Erhard Drews [EPA]

Na taj način su osumnjičeni oštetili republički budžet u ukupnom iznosu od oko 6,5 miliona dinara.

Na ime isporuke te robe tokom 2011. godine, osumnjičeni Topalović i Nikić su od osumnjičenih Halidovića i Muminovića primili novac u, za sada utvrđenom iznosu, većem od 700 eura.

U srbijanskom Ministarstvu za KiM Tanjugu je rečeno da razlozi hapšenja braće Veselinović ne bi trebalo imati veze s izjavom komandanta KFOR-a Erharda Drewsa, koji je braću Veselinović prošle sedmice dana označio kao glavne organizatore nereda na Jarinju i u Jagnjenici.

Srbijanska policija, kako su objasnili u Ministarstvu, nema nadležnost da vodi istrage za događaje koji su se desili na teritoriji Kosova.

Izvor: Agencije