Uredba o pasošu i tablicama za Kosovare

Mihajlović: Osobe s ličnim kartama institucija Kosova će moći ući na teritoriju Srbije (Tanjug)

Vlada Srbije usvojila je u četvrtak zaključke u vezi s izvještajem o dosadašnjem toku dijaloga s privremenim institucijama u Prištini u oblasti univerzitetskih diploma i integrirane kontrole administrativne linije, kao i Uredbu koja se odnosi na slobodu kretanja, a kojom se regulira način kontrole prelaska te linije.

Uredba predviđa da se osobama koje imaju dokumenta koje su izdale institucije na Kosovu mogu preći prelaz tako što će im biti izdavana dokumenta o ulasku i izlasku, koja će se smatrati jedinim važećim, izjavio je direktor Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović.

Prema njegovim riječima, vozilima s registarskim tablicama KS (takozvane UNMIK tablice) bit će omogućeno saobraćanje unutar Srbije, uz dokument o ulasku i izlasku.

Uredba sadrži i klauzulu da će tablice s oznakom RKS (Republika Kosovo) biti zamjenjivane na prelazima, a umjesto njih će biti izdavane privremene tablice.

“Osim toga, vozilima koje imaju tablice sa oznakom RKS biće omogućeno da saobraćaju na teritoriji centralne Srbije uz dokument o ulasku i izlasku” rekao je on.

Uredba sadrži i klauzulu da će tablice s oznakom RKS (Republika Kosovo) biti zamjenjivane na prelazima, a umjesto njih će biti izdavane privremene tablice.

Uredba je donesena radi provođenja dogovora o slobodi kretanja koje su pregovarači Beograda i Prištine postigli početkom jula u Briselu.

Uredba, kako je naveo Mihajlović, stupa na snagu dan po objavljivanju u Službenom glasniku.

Vlada Srbije nije u četvrtak razmatrala Uredbu o integriranom upravljanju prelazima.

“Uredba koja se tiče dogovora o integrisanom upravljanju administrativnim prelazima je u proceduri i biće razmatrana na nekoj od narednih sednica”, precizirao je Mihajlović.

Izvor: Agencije