Paravinja traži oslobađajuću presudu

Dragan Paravinja optužen je i za ubistvo Drnišanke Antonije Bilić (Pixsell)

Tužitelji na sudu u Istočnom Sarajevu zatražili su za Dragana Paravinju strožiju kaznu od prvostepene presude za silovanje žene na području Jahorine, rekavši da je Paravinja počinio slična djela u Srbiji.

Međutim Paravinja, koji je izručen iz Hrvatske, gdje je optužen za ubistvo i silovanje nestale Drnišanke Antonije Bilić, te pokušaj silovanja druge žene iz Omiša, kazao je pre sudom kako su „ranije osude bile iskonstruisane“.

Tužiteljica Zorica Đurđević kazala je da je Paravinja počinio slična djela u Srbiji, dok je Paravinjina zastupnica Milana Borovčanin Bilić prije ročišta izjavila za novinare kako nije dokazano da je Paravinja počinio navedeno nedjelo u Staroj Pazovi i Sremskoj Mitrovici.

Paravinja traži oslobađajuću presudu pred sudom, koji će o odluci obavijestiti tužitelje i odbranu pismenim putem do kraja januara.

Borovčanin Bilić je zatražila da sud poništi prvostepenu presudu suda u Sokocu od dvije godine i deset mjeseci.

U slučaju da Paravinja bude osuđen, maksimalna kazna za silovanje je deset godina zatvora.

Paravinja se na ročištu ponovno pojavio pod jakim mjerama osiguranja u pratnji pripadnika posebne jedinice pravosudne policije Republike Srpske, ležerno odjeven i s dužom kosom nego što ju je imao proteklog ljeta kada je uhapšen.

Pomoćnik ministra pravosuđa Bosne i Hercegovine Nikola Sladoje ranije je pojasnio za Hinu kako se ponovno izručenje Paravinje Hrvatskoj smatra prioritetnim radi dovršenja krivičnog postupka koji je u toj državi pokrenut, te da Hrvatska može preuzeti i obavezu provedbe moguće pravomoćne kazne na koju bi on mogao biti osuđen u BiH.

Izvor: Agencije