Krstić prebačen u pritvor u Ševeningenu

Krstić je bio komandant Drinskog korpusa VRS-a, a uhapšen je u decembru 1998. godine (EPA)

Bivši general Vojske Republike Srpske (VRS) i osuđeni ratni zločinac Radislav Krstić prebačen je zbog bezbjednosti iz zatvora u Velikoj Britaniji u pritvorsku jedinicu Haškog tribunala (ICTY) u Ševeningenu.

Izvor blizak ICTY je Srni kazao da je Krstić ranije napadan u britanskom zatvoru, zbog čega su Krstić, njegova odbrana i Beograd tražili od predsjednika ICTY-a Patricka Robinsona da bude premješten.

Sagovornik Srne napomenuo je da Robinson, “kao što ima pravo nekoga uputiti na služenje kazne u neku zemlju, tako ima pravo i vratiti u Hag”.

Krstić je prvostepeno osuđen za genocid počinjen u Srebrenici na 46 godina, ali mu je u drugom stepenu presuda skraćena na 35 godina zatvora.

Radio-televizija Vojvodine je javila da će Krstić biti u pritvoru u Ševeningenu dok mu ne bude pronađen drugi zatvorski smještaj.

Poslije napada u britanskom zatvoru Wakefield, u Zapadnom Jorkširu, premješten je u drugi zatvor u Velikoj Britaniji.

Krstić je bio komandant Drinskog korpusa VRS-a, a po haškoj potjernici uhapšen je u decembru 1998. godine.

Prvostepeno je osuđen za genocid počinjen u Srebrenici na 46 godina zatvora, ali mu je u drugom stepenu presuda promijenjena na pomaganje u genocidu, a kazna skraćena na 35 godina zatvora.

Izvor: Agencije