Fiskalno vijeće bez dogovora o bh. budžetu

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Nikola Špirić predsjedavao je u četvrtak sjednicom Fiskalnog vijeća Bosne i Hercegovine, na kojoj je dogovoren okvir budžeta za 2012. godinu.

Dogovoreno je da okvir budžeta institucija Bosne i Hercegovine u 2012. godini bude 980,2 miliona konvertabilnih maraka (KM), što je 4,65 posto manje u odnosu na usvojeni budžet iz 2010. godine, prenosi Fena.

Sjednica Fiskalnog vijeća održana je putem video-linka.

S obzirom da i dalje postoje razlike u stavovima o visini zahvatanja prihoda sa Jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine, ministri finansija zaduženi su da obave dodatne razgovore s ciljem usaglašavanja ovog pitanja.

Sjednica Fiskalnog vijeća održana je putem video-linka, saopćeno je iz Vijeća ministara.

Ministar finansija Federacije Bosne i Hercegovine Ante Krajina rekao je da je Fiskalno vijeće u četvrtak samo dogovorio da okvir budžeta institucija Bosne i Hercegovine za 2012. godinu bude 980 miliona KM, ali da problem ostaju izvori finansiranja.

Problem izvor finansiranja

“Nismo se u suštini ništa dogovorili, osim da se kao okvir budžeta uzme cifra od 980 miliona KM. Država je tu napravila ustupak. Međutim, problem je u izvorima financiranja i tu se nismo ništa dogovorili, osim da se nastavimo dogovarati”, kazao je Krajina, prenosi Srna.

Krajina kaže da je iznesen prijedlog da rješenje pokušavaju naći ministri finansija, koji su rekli da ovo nije njihova nadležnost, već da o raspodjeli novca mora odlučiti “viša politika” kako bi došli do pomaka.


Zoran Tegeltija [Srna]

On je rekao da se sa nivoa Bosne i Hercegovine traži da od 980 miliona KM, koliki je okvir budžeta, vlastitim prihodima bude pokriveno 130 do 135 miliona KM, dok bi ostalo trebalo pokriti od indirektnih poreza.

“Iz Republike Srpske (RS) nije pokazana spremnost da se napravi pomak od stanja iz 2010. godine, kada je za državu bilo predviđeno 689 miliona KM, a sada bi im trebalo minimalno 800 miliona KM da bi se uspjeli uklopiti”, kazao je Krajina.

Ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija izjavio je da na sjednici Fisklanog vijeća u četvrtak ništa nije dogovoreno kada je riječ o budžetu institucija Bosne i Hercegvine za 2012. godinu.

Usaglašavanje detalja

On je rekao Srni da je za RS bilo prihvatljivo rješenje koje je suština prijedloga Evropske komisije (EK), ali da se od njega u posljednji trenutak odustalo.

“Osnovni problem su izvori finansiranja. Problem fiskalnog okvira je u utvrđivanju zahvatanja za zajedničke institucije sa Jedinstvenog računa UIO, a danas nismo ni bili blizu dogovora o tom pitanju”, rekao je Tegeltija.

U narednih nekoliko dana bit će nastavljene konsultacije.

Prema njegovim riječima, stanovište RS-a je da zahvatanje sa tog računa treba ostati na nivou iz ove godine, a da se nedostajući dio sredstava za potrebe zajedničkih institucija obezbijedi iz kreditnih sredstava.

Tegeltija je naglasio da je postignut visok stepen saglasnosti o okviru budžeta institucija Bosne i Hercegovine, ali dok ne budu usaglašeni svi detalj ništa nije dogovoreno.

“U narednih nekoliko dana ćemo nastaviti konsultacije i pokušati dogovoriti okvir budžeta zajedničkih institucija za 2012/14. godinu”, dodao je Tegeltija.

Izvor: Agencije