Diković načelnik Generalštaba Vojske Srbije

General Miloje Miletić (lijevo) i general potpukovnik Ljubiša Diković (desno) vrše smotru počasne garde (Tanjug)

Novi načelnik Generalštaba Vojske Srbije (VS), general potpukovnik Ljubiša Diković, preuzeo je u četvrtak dužnost od dosadašnjeg prvog čovjeka oružanih snaga, generala Miloja Miletića, koji je otišao u penziju.

Ljubiša Diković

General-potpukovnik Ljubiša Diković više od tri decenije radi na različitim dužnostima u vojsci.

Rođen je 22. maja 1960. godine u Užicu. Završio je Vojnu akademiju – smjer pješadija. Nakon toga je 1996. godine završio Generalštabnu školu, a četiri godine kasnije i Školu nacionalne odbrane.

Diković je dvije godine bio komandant Kopnene vojske, a prije toga komandant Komande za obuku.

Ljubiša Diković se nalazio i na dužnostima načelnika štaba Združene operativne komande Generalštaba VS i zamjenika načelnika Uprave za operativne poslove Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore. Oženjen je i otac dvoje djece.

Svečanoj ceremoniji primopredaje dužnosti, organiziranoj po prvi put u Domu Garde na Topčideru, prisustvovao je ministar odbrane Dragan Šutanovac, kao i visoki oficiri VS-a, prenosi Tanjug.

Šutanovac je zahvalio Miletiću na svemu što je radio dok je bio načelnik Generalštaba, naglasivši da je među njima postojao visok nivo razumijevanja u tome da vojska mora napredovati i da “bez modernizacije ni vojska ni Srbija ne mogu da napreduju”.

“Želim da se zahvalim generalu Miletiću na svemu što je učinio… kao jedan od najstarijih oficira Srbije, vodio je najmoderniju reformu u Srbiji, koja je ocijenjena kao najuspješnija ne samo u sistemu odbrane, već i u društvu”, rekao je on.

Šutanovac je istakao da je Srbija dobila ništa manje iskusnog načelnika Generalštaba, koji je u proteklom vremenu na svim dužnostima ostavio izuzetno jak utisak kao čovjek koji donosi odluke i ima autoritet.

Priznanje i obaveza

Diković je istakao da mu je postavljenjem na dužnost načelnika Generalštaba ukazana čast da, zajedno sa svim pripadnicima vojske, nastavi s izgrađivanjem sposobnosti i kapaciteta vojske radi snaženja sigurnosti Srbije.

On je rekao da postavljenje na ovu dužnost doživljava “kao veliko priznanje, ali i obavezu da pruži lični i profesionalni maksimum”.

Srbija dobila iskusnog načelnika Generalštaba, koji je u proteklom vremenu na svim dužnostima ostavio izuzetno jak utisak kao čovjek koji donosi odluke i ima autoritet.

“Zahvaljujem se predsedniku Republike, koji je, na predlog ministra odbrane i načelnika Generalštaba, ukazao meni poverenje za ovu značajnu dužnost”, kazao je Diković.

On je zahvalio Miletiću na podršci, ali i rezultatima koje je vojska ostvarila u prethodnom periodu, i naglasio da će u svom radu slijediti politiku Ministarstva odbrane.

Izvor: Agencije