Pale dionice slovenskog Mercatora

Protest slovenskih sindikalista zbog moguće prodaje Mercatora (Pixsell)

Dionice slovenskog Mercatora na Ljubljanskoj burzi i srijedu su se prodavale po 152 eura, te izgubile 8,98 posto svoje vrijednosti u odnosu na utorak, nakon što se pokazalo da se neće ostvariti očekivanja o njegovoj skoroj prodaji koncernu Agrokor, što bi investitorima donijelo znatnu premiju jer je Agrokor u neobavezujućoj ponudi nudio cijenu od 221 euro za dionicu.

Slovenski ministar poljoprivrede Dejan Židan izjavio je u srijedu za Slovensku tiskovnu agenciju STA da postupak u kojemu su se o prodaji 52 posto dionica zadnjih mjeseci s Akrokorom dogovarale slovenske banke i Pivovarna Laško (PL) treba “privremeno zaustaviti”, ne samo zato jer je odluku o prodaji odgodila Nova Ljubljanska banka (NLB) kao koordinator slovenskog prodajnog konzorcija, nego i zbog toga da se u međuvremenu ispitaju sumnje nije li u dogovaranju bilo nezakonita posredovanja i lobiranja.

‘Gdje je novac’

“Potrebno je ispitati sve činjenice oko prodaje Mercatora. Pitam se je li potencijalni Mercatorov kupac u akciju uvjeravanja slovenske javnosti investirao novac, te ako jest – gdje je taj novac završio”, izjavio je Židan za slovensku agenciju.

Ministar poljoprivrede Židan uz ministra finansija Francija Križaniča bio je zadnjih dana najglasniji u javnosti, tvrdeći da se zbog interesa slovenskih dobavljača, sindikata, te dugoročnog interesa banaka u državnom vlasništvu, Mercator ne bi smio prodati njegovu hrvatskom konkurentu.

Kako navodi STA, Židan je još početkom sedmice pozvao vladino povjerenstvo za borbu protiv korupcije da se pozabavi sumnjama vodstva sindikata slovenske trgovine da su se kontakti oko prodaje najvećeg slovenskog trgovačkog lanca odvijali “preko prijateljskih veza i dogovora na egzotičnim destinacijama” te da bi trebalo ispitati nema li u tome tragova korupcije i ilegalnih provizija kojima bi se trebala pozabaviti policija, prenosi Hina.

Izvor: Agencije