Kacin za jednu adresu bh. poljoprivrede

Kacin: Eekonomski napredak nije moguć bez uspjeha u evropskim integracijama (Pixsell)

Potpredsjednik Delegacije Evropskog parlamenta (EP) za jugoistočnu Evropu Jelko Kacin smatra da je potrebno imati tijelo na nivou Bosne i Hercegovine koje će imati kapaciteta da se s uspjehom bavi pitanjem poljoprivrede, koje je jedno od ključnih poglavlja tokom pregovora o članstvu u Evropskolj uniji (EU).

Lideri u Bosni i Hercegovini se moraju probuditi i uraditi nešto za svoju posrnulu ekonomiju sa poražavajuće visokim brojem nezaposlenih.

“Nažalost, zbog protivljenja političara iz Republike Srpske (RS), ova odredba nije usvojena u zaključcima zasjedanja 13. Interparlamentarnog sastanka”, rekao je on u specijalnoj izjavi nakon sastanka EP-a i Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Briselu.

Prema njegovom mišljenju, lideri u Bosni i Hercegovini se moraju probuditi i uraditi nešto za svoju posrnulu ekonomiju sa poražavajuće visokim brojem nezaposlenih, prenosi Fena.

“Kao i u drugim zemljama zapadnog Balkana, ekonomski napredak nije moguć bez uspjeha u evropskim integracijama. Osposobljavanje institucija Bosne i Hercegovine je u najboljem interesu svih građana iz svih nacionalnih grupa”, smatra Kacin.

Poziv na zajedničku sjednicu

On je pozdravio usvajanje njegovog amandmana na zajedničku izjavu sastanka kojim se vlade RS-a i Federacije Bosne i Hercegovine pozivaju na održavanje zajedničke sjednice kako bi se unaprijedila njihova koordinacija u provođenju reformi u okviru evropskih integracija.

Zajednička komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i Delegacija EP-a za odnose sa Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom i Crnom Gorom usaglasili su na interparlamentarnom sastanku zajedničku izjavu u kojoj su pozdravili uspostavljanje strukturnog dijaloga o pravosuđu Bosne i Hercegovine i izrazili nadu da će političari nastaviti angažiranje u tom procesu.

U amandmanu broj sedam, koji govori o važnosti i budućnosti poljoprivede u Bosni i Hercegovini, a u svjetlu budućeg ulaska Hrvatske u EU, poziva se na rješavanje niza praktičkih pitanja, kao što su usaglašavanje Bosne i Hercegovine i EU legislative u tehničkoj, veterinarskoj i fitosanitarnoj oblasti, kao i u pitanjima bezbjednosti hrane, gradnji ili nadgradnji infrastrukture na nekoliko graničnih prelaza s Hrvatskom, “radi nastavka bliskih ekonomskih odnosa s Hrvatskom nakon šta ta zemlja uđe u EU”.

Pozdravljeno je uspostavljanje strukturnog dijaloga o pravosuđu BiH i izražena nada da će političari nastaviti angažiranje u tom procesu.

Zajednička izjava usaglašena je drugog dana interparlamentarnog sastanka Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i Delegacije EP-a za odnose sa Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom i Crnom Gorom.

Izvor: Agencije


Povezane

Kriza povjerenja u Evropskoj uniji ne znači da treba usporiti integracije, već upravo suprotno, kaže izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju.

Published On 07 Dec 2011

U Bosni i Hercegovini i dalje stižu reakcije na izvještaj Vijeća Evrope. Monitoring komitet Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, koji je zasjedao u Parizu, BiH je dao je najlošije ocjene od 1995. godine. Na zasjedanju ovog komiteta 15. mart označen je kao rok do kada će se pratiti dešavanja u BiH. Kako kaže novinarka Al Jazeere […]

Published On 16 Dec 2011
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO