Merkel protiv statusa kandidata Srbiji

Dobrosusjedski odnosi su dio politike proširenja Evropske unije (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila je da Srbija u ovom trenutku ne ispunjava uslove za status kandidata za EU i pozvala Vladu Srbije na promjenu kursa. 

Pregovori o prijelazima

Nakon što je Vijeće Evropske unije u kasnim večernjim satima u petak saopćilo kako su Beograd i Priština postigli dogovor o konceptu integriranog upravljanja prijelazima, oglasio se šef srbijanskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović i kazao da to nije tačno.

“I pored svih napora koje smo danas uložili, dogovor nije postignut. Iako smo značajno približili stavove, treba još da se stavi tačka na i“, rekao je Stefanović  za Tanjug.

Precizirao je da je Srbija spremna u subotu nastaviti pregovore „sa istom verom i optimizmom“.

Nešto ranije, Vijeće EU navelo je u saopćenju da su dvije strane „postigle saglasnost o konceptu integriranog upravljanja prijelazima koji je razvila EU“.

U saopćenju se navodi da će Beograd i Priština postepeno formirati „zajedničke, integrirane, pojedinačne i bezbjedne prijelaze“.

Šefica kosovske delegacije Edita Tahiri ranije je izjavila za Radio televiziju Kosova da su se dvije strane načelno dogovorile o problemu upravljanja prijelazima te da će dogovor biti potpisan uz posredstvo predstavnika Vijeća Roberta Coopera, prenijela je Beta.

 

„U ovom trenutku Srbija ne ispunjava zahtjeve procesa pristupanja Evropskoj uniji“, rekla je Merkel u saopćenju njemačke vlade pred samit EU koji će se održati u petak, 9. decembra, javljaju srbijanski mediji.

Merkel je naglasila da je normalizacija odnosa sa Kosovom od ključne važnosti.

„Put Srbije u Evropsku uniju vodi samo preko normalizacije odnosa sa Kosovom.“

Dugoročno gledano, mi ne želimo samo Srbiju, već da i Kosovo privedemo Evropskoj uniji i održimo sposobnost funkcioniranja EU“, rekla je Merkel, a prenosi B92.„Dobrosusjedski odnosi i regionalna saradnja su, prema kriterijima iz Kopenhagena, dio politike proširenja Evropske unije.Njemačka kancelarka nazvala je sukobe na Kosovu neprihvatljivim, te podsjetila kako dobra “saradnja sa susjedima” spada u kriterije za proširenje Evropske unije.

Neispunjeni uslovi

Njemačka kancelarka je podsjetila da su EU i njemačka vlada na vrijeme formulisali svoja očekivanja i konkretne korake.

“Veoma mi je žao što Srbija do sada ta očekivanja nije ispunila i time nije ispunila preduslove za dobivanje statusa kandidata“, rekla je Angela Merkel.

Ukazala je i na to da je „Srbija minulih dana doprinijela atmosferi u kojoj su njemački vojnici na sjeveru Kosova u sastavu Kfora, napadani i ranjavani vatrenim oružjem.“

„Kažem da to nije prihvatljivo!“, zaključila je Angela Merkel.

Na prijelazima između Kosova i Srbije već nedjeljama traju sukobi kosovskih Srba i snaga Kfora, a u ponedjeljak je pucano na dva njemačka vojnika.

Srbija se nada da će 9. decembra na samitu Evropske unije dobiti status kandidata za ulazak u EU.

Izjave njemačke kancelarke došle su u vrijeme pregovora Beograda i Prištine o spornim pitanjima, koji se odvijaju u Briselu. 

Specijalni reporter Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izrazio je nadu da će njemačka kancelarka promijeniti stav.

Kacin je ocijenio da je “od izuzetne važnosti da Srbija dobije status zemlje kandidata kako bi u sledećoj fazi ponovila uspeh Crne Gore i na taj način i sama počela pregovore”.

“Nikad ne reci nikad – to je osnovno pravilo u politici i ja se nadam da gospođa Merkel može promeniti svoj stav, ali ga može promeniti samo na osnovu proboja i pravih vesti koje dolaze u poslednjem trenutku”, rekao je Kacin za Deutsche Welle.

‘Ključna uloga Njemačke’

Analitičar Ognjen Pribićević u petak je za Tanjug izjavio da kandidatura Srbije za članstvo u Evropskoj uniji sve manje zavisi od razgovora Beograda i Prištine, a sve više od dešavanja na terenu, posebno od situacije na prijelazima.

On je podsjetio da je takav stav jasno iznio i šef njemačke diplomatije Guido Westerwelle.

“To je jučer vrlo jasno rekao i njemački ministar Westerwelle, kada je naveo da se očekuje da Srbija prihvati teritorijalni integritet Kosova”, naveo je Pribićević te dadao da je bilo teško očekivati da će se Beograd i Priština brzo dogovoriti u Briselu.

Pribićević, koji je bio ambasador Srbije u Njemačkoj, ocijenio da je za dobijanje statusa kandidata ključna Njemačka, s obzirom da ta država “drži” 25 do 30 odsto ekonomske snage EU, a da svaka zemlja ima pravo da uloži veto.

“Ima još nekoliko dana, pa ćemo videti šta će se dogoditi. Mislim da je i dalje teško predvideti da li će Srbija dobiti kandidaturu”, rekao je on.

Komentirajući najavljenu posjetu predsjednika Srbije Borisa Tadića Berlinu, Pribićević je naveo da može doći do ublažavanja stava Njemačke, ali „ukoliko se Tadić sastane sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel“.

Izvor: Agencije