Malo zaposlenih u Donjem Lapcu

Hrvatsku za dva dana očekuju parlamentarni izbori na kojima pravo glasa ima više od četiri miliona građana. U ličkom selu Donji Lapac živi većinsko srpsko stanovništvo, a nakon rata se vratila se trećina predratnih stanovnika. No, slika se sela umnogome promijenila. U Donjem Lapcu, u kojem nije bilo nezaposlenih, danas ima vrlo malo zaposlenih.

Porodici Rašeta veliko stado ovaca znači život i egzistenciju. U opljačkanu kuću vratili su se 1998. godine i počeli ispočetka. Danas imaju više do 400 ovaca.

Slobodan Rašeta, penzioner koji sa sinom vodi imanje, kaže da se mnogo radi, ali i da je zadovoljan životom koji je sa porodicom uspio ostvariti. Cilj je, kaže, iškolovati unuke.

„Cilj je raditi dok se god bude moglo ne bi li se koji dinar ipak mogao zaraditi da se školuju. Jedno ide već u drugi razred. Tu više nema škole. Ako nećeš tako, ne znam gdje dalje da ih školuješ ako ne ušparaš para za to“, kazao je Rašeta za Al Jazeeru.

Doktor-načelnik

Koji kilometar dalje u selu Donji Lapac može se vidjeti zanimljiva podjela poslova. Dušan Šijan je do podne doktor, a od podne načelnik općine. Ovaj sarajevski student medicine dan počinje u lokalnoj ambulanti.

Šijan  kaže da općina danas broji manje od 2000 stanovnika. To je tek četvrtina u odnosu na prijeratnu populaciju ovog kraja.

„Mislim da je najvažnije da zajednički radimo da se na neki način krene u nekakve novije investicije koje očekujemo kada je u pitanju drvna industrija. To bi trebala da bude baza. To bi koliko-toliko preporodilo Lapac i mlađi ljudi bi našli mogućnost zaposlenja te bi se možda i dio mlađe i srednje generacije vratio“, smatra doktor-načelnik.

U općini u kojoj do rata praktično nije bilo nezaposlenih, danas od socijalne pomoći živi svaki četvrti stanovnik. Većina zaposlenih radi za državne službe. Na ulicama ovog sela nema mnogo ljudi, a rijetki se prolaznici žale na nedostatak posla.

“Teško i bijedno”

Oni su u anketi za Al Jazeeru kazali kako se živi lošije nego prije 10 godina kada su se vratili, no zadnjih godina je sve gore. Po njima, jedino je normalno onima koji rade, a ostalima je „teško i bijedno“.

Novinar Al Jazeere Aldin Arnautović, koji je posjetio Donji Lapac kaže kako stanovnici ove pogranične hrvatske općine kupuju u Bihaću, u susjednoj Bosni i Hercegovini jer je, kako sami navode, jeftinije.

„Zadnjih dana česti su i gosti iz Zagreba. Predizborna kampanja nije mimoišla ni ovo malo mjesto. Sudeći prema raspoloženju građana, glas će dati onima koji obećaju bolji standard i svjetliju budućnost“, navodi Arnautović.

Izvor: Al Jazeera