Haški tribunal ubrzava suđenje Mladiću

Broj zločina za koje se tereti Mladić smanjen je sa 196 na 106 (EPA)
Broj zločina za koje se tereti Mladić smanjen je sa 196 na 106 (EPA)

Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju (ICTY) sa sjedištem u holandskom Hagu u petak je prihvatio zahtjev tužiteljstva da se ubrza suđenje bolesnom generalu bosanskih Srba Ratku Mladiću, koga se tereti za genocid i ratne zločine.

Mladić (69) u proteklom periodu je imao zdravstvenih problema i tužitelji strahuju kako bi on mogao umrijeti prije nego se suoči sa pravdom, što se desilo sa bivšim jugoslovenskim liderom Slobodanom Miloševićem koji je umro 2006. godine, prije izricanja presude.

Haški tribunal je u petak prihvatio zahtjev tužiteljstva da se broj zločina za koje se tereti Mladić smanji sa 196 na 106.

Kompletan ljekarski pregled

Također, u saopćenju Tribunala se navodi kako se smanjuje i broj općina u kojem su počinjeni zločini za koje se tereti Mladić sa 23 na 15.

Sudija Bakone Justice Moloto naveo je u obrazloženju odluke da ju je donio u „interesu fer i ekspeditivnog suđenja“.

Od tužilaštva je zatraženo i da u roku od dvije sedmice predstavi novu optužnicu protiv Mladića. 

Mladić je uhapšen u maju i prebačen u Hag nakon što je proveo 16 godina u bjekstvu. Optužen je za genocid i organizaciju ubistava 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka u Srebrenici 1995. godine, te za svoju ulogu u 43-mjesečnoj opsadi glavnog grada Sarajeva,gdje je ubijeno više od 10.000 osoba.

Prošlog mjeseca, tribunal je naredio da Mladić prođe kompletan ljekarski pregled koji je trebao utvrditi da li je dovoljno zdrav kako bi mu se sudilo.

Sudije su u oktobru odbile zahtjev tužilaštva za razdvajanje predmeta protiv Mladića u dva dijela – jedno za Srebrenicu i drugo za ostale zločine počinjene u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Medicinari iz Srbije će s kolegama Haškog tribunala učestvovati u procjeni zdravstvenog stanja optuženog za ratne zločine i genocid.

11 Nov 2011

Tužilaštvo Haškog tribunala je zatražilo da važeća jedinstvena optužnica protiv Mladića bude podijeljena na dvije i da budu održana dva suđenja.

22 Oct 2011
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO