Reis Cerić: Pismo iz Mostara je strašan krik

Mostar: Seid ef Smajkić duboko zabrinut stanjem i položajem Bošnjaka u Hercegovini (AP)

Muftija mostarski Seid ef. Smajkić  je u otvorenom pismu upućenom stranim i domaćim institucijama u BiH naveo da je duboko zabrinut stanjem i položajem Bošnjaka u Mostaru i Hercegovini.

Posebno je naglasio da se Bošnjaci Hercegovine, 16 godina nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, u svim općinama s hrvatskom većinom, od Stoca i Čapljine do Livna, osjećaju obespravljeno i ugroženo u svim segmentima svog življenja.

„Poseban i karakterističan je slučaj Mostara i položaja Bošnjaka u tom gradu. Podsjećanja radi, Mostar, koji je prije rata bio većinski bošnjački grad i u kojem je etnička struktura promijenjena ratom i etničkim čišćenjem Bošnjaka. I pored svih žrtava i razaranja koje su Bošnjaci podnijeli, ne samo tokom rata nego i poslije, u posljednje vrijeme pokušava se promjenama Statuta i izbornih pravila za Grad Mostar konačno pretvoriti u hrvatski stolni grad trećeg hrvatskog entiteta“, navodi muftija.

Samo za Mostar

Ističe da “sve ono što se nije uspjelo ratom i etničkim čišćenjem, pokušava se ostvariti implementacijom Odluke Ustavnog suda BiH, koja, ukratko, uvodi pravilo “jedan čovjek – jedan glas”, i to samo za Mostar.

Seid ef. Smajkić [Rijaset]

Naglasio je da međunarodna zajednica kroz OHR-e pokazuje svoju nedosljednost i nepravdu prema Bošnjacima, „namećući im embargo na pravo za samoodbranu od diskriminacije na osnovu nacije i vjere, što je ravno apartheidu, na isti način kao što im je bilo nametnut embargo na oružje za samoodbranu od agresije i genocida.“

Znak na uzbunu

„Zbog toga je pismo muftije mostarskog Seida ef. Smajkića znak za uzbunu dok nije kasno i dok još imamo koliko-toliko snage da se odupremo svojevrsnoj inkviziciji koja se sustavno već duže vrijeme provodi nad muslimanima Bošnjacima pod izgovorom ‘vehabijskog pokreta’ na Balkanu sa središtem u Sarajevu iako se još niko i nigdje nije identificirao s tim pokretom, niti postoji pismeni ‘manifest’ vehabijskog pokreta, kao što postoji pismeni ‘manifest’ fašističkog pokreta Norvežanina Breivika, koji, kakvog li licemjerja, nije terorist, već nedefinirani pojedinac i neuračunljivi luđak iako je usred dana onako iz zabave ubio više od sedamdeset mladića i djevojaka“.

Vrijeme je, prema njegovim riječima, da se kaže cijelome svijetu da priča o “vehabijskom pokretu” u RS-u i priča samozvanih eksperata za terorizam podsjeća na priču o Jevrejima u Anadaluziji (Španiji) iz 1492. god. zbog kojih je ustanovljena “Španska inkvizicija” radi utvrđivanja grijeha Jevreja koji su tajno ispovijedali svoju vjeru i nakon što su javno prešli na katoličanstvo.

„Posljedice ‘Španske inkvizicije’ su bile progon Jevreja i muslimana s Iberijskog poluotoka, od kojih su se mnogi naselili u naše Sarajevu o čemu svjedoči i čuvena Sarajevska Hagada”, ističe u saopćenju reis Cerić. 

Izvor: Agencije
 


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO