Crna Gora postala 156. članica WTO

Pregovori trajali šest godina (EPA)

Crna Gora danas je i zvanično u Ženevi postala 156. članica Svjetske trgovinske organizaciju (WTO), najznačajnije trgovinske organizacije na globalnom nivou.

Ugovor o pristupanju potpisali su generalni direktor WTO Pascal Lamy i premijer Crne Gore Igor Lukšić, čime je ova zemlja postala 156. članica globalnog ekonomskog sistema, koji pokriva 97 posto svjetske trgovine.

“Crna Gora čvrsto korača na putu integracija u evropske strukture, što je potvrđeno odlukom Evropskog Savjeta o otvaranju pregovora sa Evropskom unijom, u junu 2012.” Rekao je predsjednik Vlade Crne Gore povodom pristupanja Crne Gore WTO.

Ključni korak

“Dobrosusjedskim odnosima, unutrašnjom političkom i ekonomskom stabilnošću, etničkom, religijskom raznolikošću, privlačnošću za investitore, regionalnom saradnjom, saradnjom na globalnom planu kroz učešće u mirovnim misijama, pouzdan smo partner u doba svjetske finansijske i ekonomske krize, država za primjer zemljama koje su na integracionom putu”, dodao je Lukšić.

Generalni direktor Lamy i premijer Lukšić su, kako je saopćeno u Podgorici, ocijenili da članstvo u WTO predstavlja jedan od ključnih koraka integracije Crne Gore je u moderne međunarodne ekonomske tokove.

Lamy i Lukšić su naveli i da članstvo u WTO predstavlja veliku potencijalu šansu i korist za crnogorske privrednike.

Iz Vlade Crne Gore ranije je saopćeno da je članstvo u WTO jedan od glavnih vanjskopolitičkih prioriteta Crne Gore.

To je i važan element podrške procesu unutrašnjih ekonomskih reformi, navodi se u Vladinom saopćenju.

Crna Gora se obvezala da će privatizirati državna preduzeća i podnositi godišnje izvještaje o svom privatizacijskom programu. Uz to će provoditi mjere nadzora nad cijenama, sukladno propisima WTO-a.

Crna Gora će ulaskom u ovu međunarodnu organizaciju početi pregovore za pristup Ugovoru o javnoj nabavi i nada se da će te pregovore završiti do kraja 2013.

Podgorica je podnijela zahtjev za članstvo 10. decembra 2004., a radna skupina zadužena za prijam osnovana je 15. februara 2005. Pregovori su trajali 6 godina.

Izvor: Agencije