Tadić i Ivanov: Puna podrška eurointegracijama

Makedonski predsjednik Đorđe Ivanov priredio je prijateljsku dobrodošlicu kolegi iz Srbije Borisu Tadiću (Reuters)

Susret makedonskog predsjednika Đorđa Ivanova i predsjednika Srbije Borisa Tadića u Skoplju bio je prilika za još jednu potvrdu opredijeljenosti dvije zemlje za saradnju na putu evroatlantskih integracija, ekonomske i ukupne regionalne povezanosti.

Makedonski predsjednik Đorđe Ivanov priredio je prijateljsku dobrodošlicu kolegi iz Srbije Borisu Tadiću. Sa najvišim državnim počastima dočekao ga je u vili na Vodnu, javila je reporterka Al Jazeere iz Makedonije Milka Smilevska.

Na bilaterlanom susretu dvojica predsjednika razgovarali su o evropskoj perspektivi Makedonije i Srbije. Na plenarnom sastanku otvorena su i pitanja ekonomske saradnje između dvije zemlje i o zajedničkim projektima u energetici i infrastrukturi, javila je reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

Na susretu sa novinarima predsjednik Tadić je naglasio da on i njegov narod posebno poštuju makedonsku naciju i državu i da to potvrđuje anketa koja je u Srbiji objavljena ovih dana.

“Srbi Makedonce vide najbližim narodom, a Makedoniju najbližom državom, to nije politička činjenica, dolazi iz srca mog naroda”, kazao je predsjednik Srbije Boris Tadić.

Nastavak reformi

Prepreke na putu evrointegracija dvije zemlje bile su najzastupljenije u toku obraćanja novinarima.

Makedonskog predsjednika Ivanova, ne obeshrabruje što treću godinu Makedonija ne dobija datum za početak pregovora za članstvo u Uniji.

“Mi nastavljamo sa svim reformama, u dostizanju evropskih kriterijuma i principa, kao država imamo cilj da Evropu stvorimo unutar zemlje, tako ćemo lakše voditi pregovore i mnogo lakše ćemo ukazati Uniji da smo spremni za članstvo”, rekao je predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov.

Za predsjednika Tadića, Srbija nema alternative, osim evrointegracija.

” Srbija ima budućnost u Evropskoj Uniji, na Kosovu imamo legitimne interese, od njih nećemo da odustanemo i Kosovo ne sme biti prepreka za integracije”, kazao je Tadić.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Premda je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom potpisala prije Hrvatske, Makedonija još nema datum za početak pregovora.

Published On 09 Dec 2011

Jovan Vraniškovski, koji je uhapšen u ponedjeljak, u zatvoru u Skoplju čeka na novo suđenje zbog  zloupotrebe 240.000 eura crkvenog novca dok je bio makedonski vladika. Priča o Jovanu Vraniškovskom je i priča o odnosima pravoslavnih crkava u Skoplju i Beogradu. U crkvi Sveti Pantelejmon u Velesu, Vraniškovski je držao službe dok je bio vladika […]

Published On 13 Dec 2011

Istovremeno, potpredsjednik vlade za evropske integracije Božidar Đelić smatra kako će se politika pritisaka nastaviti i da nema mjesta za pretjerani optimizam.

Published On 06 Dec 2011
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO