Teške optužbe na račun Republike Srpske

Vijeće Evrope ozbiljno razmatra opciju da od aprila delegaciji BiH bude onemogućeno da prisustvuje sjednicama ovog tijela EU (EPA)

Kriza u Bosni i Hercegovini najteža je od 1995. godine, a Vijeće Evrope više puta je optužilo Republiku Srpsku i njenog predsjednika Milorada Dodika kao glavne krivce za negativnu situaciju u BiH, zaključak je Monitoring komiteta za poštivanje dužnosti i obaveza zemalja članica.

Članica Delegacije Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Milica Marković rekla je da je izvještaj o BiH, koji je u četvrtak u Parizu razmatrao ovaj komitet, najnegativniji do sada.

Marković je za agenciju Srna rekla da je u izvještaju RS, a prije svega Dodik, više puta optužena kao glavni krivac za negativnu situaciju u BiH.

Ona je konstatovala da su zaključci i poruke sa sjednice Monitoring komiteta veoma zabrinjavajući, navodeći da će RS prije januarskog zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope sigurno uložiti amandmane na dijelove gdje se RS apostrofira kao glavni krivac za situaciju u BiH.

Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH

„Za predsjednika RS rečeno je da podržava dva HDZ-a u njihovim postupcima kojima blokiraju izbor zakonodavne vlasti. Rečeno je i da poslanici iz RS pretjerano koriste entitetsko glasanje i tako blokiraju donošenje važnijih zakona na putu evroatlanskih integracija BiH”, navela je Marković, dodajući da se u izvještaju izričito zahtijeva da se entitetsko glasanje redefiniše i ograniči samo na ono što je, prema mišljenju izvjestilaca, zaista vitalni nacionalni interes.

Prva faza

Prema njenim riječima, u izvještaju je konstatovano da je bilo prilika da se formira Vijeće ministara BiH, ali da su poslanici iz RS entitetskim glasanjem odbili kandidata za predsjedavajućeg Slavu Kukića, te da predstavnici RS u zajedničkim organima sistematski slabe državne institucije, osporavaju ih i stalno kritikuju.

Ona je naglasila da u izvještaju i u rezoluciji, koja će biti razmatrana na januarskom zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope najviše zabrinjava to da je za izvjestioce provođenje presude u slučaju „Sejdić-Finci“ „samo prva faza u globalnoj reformi Ustava BiH, s obzirom da je Dejtonski sporazum prema njima prevaziđen i predstavlja kočnicu u napretku BiH u evroatlantskim integracijama“.

„U rezoluciju je na kraju dodata još jedna stavka da ako država do 15. marta ne ispuni sve ove zahtjeve, Savjet Evrope ozbiljno razmatra opciju da od aprila, kada bi trebalo da bude obilježeno 10 godina članstva BiH u Savjetu Evrope, delegaciji BiH bude onemogućeno da prisustvuje sjednicama Savjeta Evrope“, rekla je Marković.

Prema njenim riječima, svijetla tačka u diskusiji u četvrtak bilo je to što je Dick Marty, koji je predsjednik Monitoring komiteta, rekao da situacija jeste veoma zabrinjavajuća, ali da za to nisu krivi samo političari u BiH, već i međunarodna zajednica.

Izvor: Agencije