Sporazum o zaštiti naslijeđa na Kosovu

Hillary Clinton je posjetila manastir Gračanica (EPA)

Američka državna tajnica Hillary Clinton i predsjednica Kosova Atifete Jahjaga potpisale su sporazum o zaštiti kulturne svojine i naslijeđa, saopćio je State Depratment.

Hillary Clinton je navela da su SAD predane zaštiti svih kulturnih spomenika Kosova i kao primjer jednog od najljepših kulturnih blaga navela srpski manastir Gračanicu, prenosi Tanjug.

“Vidjela sam manastir Gračanicu, jedno od najčuvenijih kulturnih blaga, koji datira iz 14. vijeka, ali to je samo jedno od mnogih takvih mjesta. Neophodno je da Kosovo stvori pluralističko društvo, koje će garantirati građanska prava, jednaka prava za sve, kao i da spomenici kulture budu sačuvani za narod na Kosovu i Balkanu, ali i za ljude u cijelom svijetu”, rekla je u srijedu navečer američka državna tajnica.

Ona je kazla da dogovor “obavezuje vlade dviju zemlje na zaštitu i očuvanje, bez diskriminacije, lokacija kulturnog naslijeđa nacionalnih, vjerskih i etničkih grupa koje su bile žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu”, navodeći da je to 24. takav sporazum o kulturnom očuvanju koje su SAD potpisale.

Neophodno je da Kosovo stvori pluralističko društvo, koje će garantirati građanska prava, jednaka prava za sve.

Atifete Jahjaga je rekla da Kosovo ima bogato kulturno naslijeđe, izraženo u arhitekturi i vjerskim objektima različitih religija, što je svjedočanstvo da se vijekovima tu živjelo zajedno, i dodala da je Kosovo multietničko društvo, koje teži dobrosusjedskim odnosima sa svim zemljama regiona.

Ona je kazala da je “sporazum sa SAD-om još jedno svjedočanstvo riješenosti Kosova da prigrli kulturnu toleranciju i multikulturalizam, bez obzira na etničku ili vjersku pripadnost”.

Izvor: Agencije