Odluka o puštanju Sanadera pravomoćna

Ivo Sanader optužen je za ratno profiterstvo i primanje mita (Pixsell)

Ivo Sanader već u petak bi mogao izaći iz istražnog zatvora nakon što je Vrhovni sud Republike Hrvatske odbacio žalbe tužilaštva i odbrane i potvrdio odluku Županijskog suda.

Sud je odobrio Sanaderov izlazak iz zatvora uz jamčevinu od 1,68 miliona eura, oduzimanje pasoša i jednomesečno javljanje sudu.

Država bi se već u petak mogla uknjižiti na nekretnine koje su date kao garancija, a Sanader će pred sudom obećati da neće pobjeći

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) se žalio jer je smatrao da je prihvaćena jamčevina premala ,jer se Sanadera u više kaznenih postupaka tereti za štetu veću od  13 miliona eura.

Sanaderovi advokati su se  žalili jer optužno vijeće nije postupilo po odluci Ustavnog suda koji je naložio da se Sanader pusti na slobodu najkasnije do 12. decembra.

Nakon uknjiženja hipoteka na nekretnine koje su predmet jamstva, Sanader će biti pozvan na sud, gdje mora obećati da neće bježati i da će se odazivati na sudske pozive, rekao je glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić

Brojne optužbe

Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković izrazila je zadovoljstvo odlukom Vrhovnog suda i očekivanje da bi Sanader već u petak mogao na slobodu.
“Nadam se da će se sudovi brzo uknjižiti na založene nekretnine”, kazala je, dodavši da je odbrana sudu već dostavila potvrdu o uplati 300.000 eura u gotovini.

Za Sanadera su supruga Mirjana i prijatelji Luka Bebić, Jerko Rošin i Mario Zubović  založili svoje nekretnine.

Po 150.000 eura za Sanadera su dali bivši nogometaš Dinama Tomo Šokota i direktor Nogometnog kluba Lokomotiva Božidar Šikić.

Sanader, bivši hrvatski premijer i bivši predsjednik Hrvatske demokratske zajednice, već godinu dana je iza rešetaka. Austrijska  policija ga je uhapsila10. decembra 2010., a Hrvatskoj je izručen 18. jula, od kada je u zatvoru u Remetincu.

Sudi mu se zbog ratnog profiterstva, odnosno uzimanja   provizije od austrijske Hypo banke u iznosu od 483.000 eura, te primanja 10 miliona eura mita od šefa mađarske naftne kompanije MOL  Zsolta Hernadija kako bi Mađari dobili upravljačka prava u hrvatskoj Ini.

USKOK je devetog decembra također podigao optužnicu u slučaju Fimi media, kojom je optužio HDZ, Sanadera,te još devetero pravnih i fizičkih osoba za nezakonito izvlačenje novca iz državnih institucija i poduzeća, te punjenje HDZ-ovog “crnog fonda” s ukupno oko sedam miliona eura.

USKOK Sanadera tereti da je od tog iznosa, pribavljenog od kraja 2003. do jula 2009. godine, za sebe zadržao najmanje dva miliona eura, dok je ostatak ostao u HDZ-u, koji je postao prva hrvatska politička stranka koju se tereti za štetu nanesenu državi.

Ta optužnica još nije pravomoćna i još nije poznato kada će optužno vijeće o njoj odlučivati.

Izvori: Al Jazeera i agencije