Nema potvrde da je uhapšen Arkanov ubica

Željko Ražnatović Arkan (desno) je ubijen 15. januara 200. godine u Beogradu (EPA)

Ministar policije Srbije Ivica Dačić je izjavio da ne postoji zvanična potvrda da je u Johanesburgu uhapšen Dobrosav Gavrić, osuđen za ubistvo optuženog za ratne zločine Željka Ražnatovića Arkana.

“Osoba koja je uhapšena u Johanesburgu puštena je na slobodu uz plaćenu kauciju”, rekao je on novinarima u Beogradu u četvrtak.

Prema njegovm riječima, Minsitarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije je u međuvremenu johanesburškoj policiji proslijedio sve potrebne elemente za utvrđivane identiteta, ali još nije dobijena povratna informacija.

‘Osoba koja je uhapšena u Johanesburgu puštena je na slobodu uz plaćenu kauciju’, rekao je Dačić.

Dačić je kazao da sumnja da je informaciju o hapšenju Garića neko objavio namjerno kako bi ga upozorio da nije siguran i da bi trebao ponovo pobjeći ili se sakriti, prenosi Srna.

On je naveo da postupak utvrđivanja identiteta traje nekoliko sedmica.

Prema pisanju beogradskih medija, u hapšenju Gavrića u Kejptaunu učestvovale su i obavještajne službe iz Srbije.

S druge strane, južnoafrički mediji navode da je on uhapšen poslije ranjavanja u jednom mafijaškom obračunu u martu ove godine, kada je identificiran kao “Saša Kovačević”.

Presuda od 35 godina

Gavrić je u martu ranjen hicem u grudi, dok je vozio BMW X5 u kome se nalazio ubijeni šef južnoafričke mafije Cyril Beeka.

Gavrić je u Srbiji osuđen 2006. na 35 godina zatvora zbog ubistva Ražnatovića, komandanta Srpske dobrovoljačke garde SDG), paravojske s nadimkom “Tigrovi”, 15. januara 2000. godine.

Njegovi saučesnici Milan Đuričić i Dragan Nikolić Gagi osuđeni su na po 30 godina, a osim Arkana, u beogradskom hotelu Interkontinental su ubijeni i njegovi prijatelji Milenko Mandić Manda i Dragan Garić Garo, bivši radnik saveznog MUP.

Gavrić i Đuričić nisu se pojavili na izricanju presude u u Beogradu, jer su pobjegli iz Srbije, a za njima je raspisana međunarodna potjernica.

Gavrić se trebao pojaviti na sudu sljedećeg mjeseca zbog optužbi za posjedovanje narkotika, piše u izdanju lokalnog dnevnog lista New Age od srijede, prenosi Tanjug.

List navodi da je Gavrićev identitet otkriven tokom policijske istrage ubistva jednog čovjeka iz Cape Towna, povezanog s organiziranim kriminalom.

Gavrić je u martu ranjen dok je vozio automobil u kome se nalazio ubijeni šef mafije Cyril Beeka.

Pronađen kokain

Na njihovo vozilo su pucala dva napadača na motociklu, a pretpostavlja se da je riječ o profesionalnim ubicama, jer je Beeka pogođen prvim metkom u oko, a još pet ih mu je ispaljeno u glavu.

Vozač je tada identificiran kao “Saša Kovačević”, da bi njegov identitet bio utvrđen nakon što su Gavrićevi otisci poslati Interpolu na provjeru.

Policija je nakon pucnjave, u kojoj je Gavrić povrijeđen, zaustavila njegov automobil.

Da u njegovom džepu tada nije pronađen kokain, njegov identitet ne bi bio otkriven, piše New Age, dodajući da je Gavrić optužen za posjedovanje narkotika, prenosi Reuters.

Policija je nakon pucnjave, u kojoj je Gavrić povrijeđen, zaustavila njegov automobil.

Južnoafrički medij navodi kako seočekivalo da će Srbija zatražiti njegovo izručenje radi izdržavanja zatvorske kazne.

Direktor policije Srbije Milorad Veljović rekao je u srijedu navečer za Srnu da policija Srbije još nije dobila informaciju o hapšenju Gavrića.

“Još nismo zvanično dobili informaciju o tome”, kazao je on.

Izvor: Agencije