Komšić razgovarao s Banom i Susan Rice

Komšić je pozvao Bana da tokom naredne godine zvanično posjeti Bosnu i Hercegovinu. (Fena)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić razgovarao je u New Yorku s generalnim sekretarom Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moonom o rezultatima dvogodišnjeg članstva Bosne i Hercegovine u Vijeću sigurnosti UN-a, procesu formiranja vlasti u Bosni i Hercegovini, pitanju saradnje i procesa euroatlantskih integracija u regiji Zapadnog Balkana, kao i o razvoju događaja u Libiji i Siriji.

Generalni sekretar UN-a je čestitao i zahvalio Komšiću za uspješan angažman tokom članstva Bosne i Hercegovine u Vijeću sigurnosti UN-a te Stalnoj misiji Bosne i Hercegovine pri UN-u za izuzetno aktivan politički angažman tokom rada u Vijeću sigurnosti, saopćeno je bh. Predsjedništva.

Komšić je naglasio da je Bosna i Herecgovina uspješno učestvovala u radu Vijeća sigurnosti te zahvalio na podršci koju je Bosna i Hercegovina imala od generalnog sekretara UN-a tokom njenog rada.

Generalni sekretar je također zahvalio Bosni i Hercegovini za hrabre, ali ispravne odluke iz oblasti međunarodnih odnosa, koje su imale utjecaja i na unutrašnje odnose u Bosne i Hercegovine, prenosi Fena.

Komšić je pozvao Bana da tokom naredne godine zvanično posjeti Bosnu i Hercegovinu.

Uspješna saradnja

Predsjedavajući bh. Predsjedništva se u New Yorku sastao i sa šeficom Stalne misije SAD-a pri UN-u Susan Rice.


Susan Rice [EPA]

Komšić je zahvalio za podršku i saradnju koja je ukazana Stalnoj misiji Bosne i Hercegovine pri UN-u tokom dvogodišnjeg članstva Bosne i Hercegovine u UN-u.

Ambasadorica Rice je naglasila da je u Vijeću sigurnosti UN-a Bosna i Hercegovina bila najbolja saradnica i partnerica SAD-u.

Istakla je da članstvo u Vijeću sigurnosti donosi brojne izazove i da je svjesna da je Bosna i Hercegovina morala donijeti odluke o teškim pitanjima, kao što su Libija ili Palestina.

Čestitala je Bosni i Hercegovini za kontinuirano promoviranje ljudskih prava, zaštitu civila te naglasila da se Bosna i Hercegovina pokazala i dokazala kao liderica u Vijeću sigurnosti UN-a u pitanjima postkonfliktne rekonstrukcije i izgradnje mira.

Izvor: Agencije