Karađorđevići od Crne Gore traže svoju imovinu

Gotovo 11.000 ljudi u Crnoj Gori potražuje imovinu oduzetu poslije Drugog svjetskog rata.

Do sada je riješeno nešto više od 3.000 slučajeva i isplaćeno oko 20 miliona eura odštete.

Među onima koji traže povrat svoje imovine su i članovi srpske kraljevske porodice Karađorđević.

Međutim, kako kaže novinar Al Jazeere Vladimir Bobetić, u tom zamršenom administrativnom procesu teško se dolazi do imovine.

“Prvo se iznose dokazi, zatim rade tri vrste veštačenja, potom sve ponovo razmatra jedna od tri regionalne komisije, koja donosi odluku, a zatim slede žalbe stranaka u postupku. I sve to može da potraje godinama”, rekao je naš reporter.

Porodica Karađorđević zahtjev za povrat imovine podnijela je odmah po donošenju Zakona o povratu imovinskih prava i obeštećenju, međutim, nakon sedam godina, još uvijek nisu ništa dobili.

Spor proces

Prijestolonasljednik Aleksandar Karađorđević o tome je obavijestio i Vijeće Evrope (VE), ali je dio sporne imovine u međuvremenu komercijaliziran i dat u koncesiju Aman Resortu.

“Karađorđevićima je oduzeta imovina i njihov status je još uvek potpuno neizvestan, pošto je u okviru restitucije u Crnoj Gori nekima vraćena imovina u naturi, neki su obeštećeni kompenzacijom, a slučaj Karađorđević stoji potpuno otvoren. To nam pratkično sugeriše da je neka vrsta političkog slučaja nego pravnog”, kaže Dušan Babac, član Krunskog savjeta.

Prema podacima ovog savjeta, Karađorđevići potražuju cijeli miločerski kompleks s dijelom otoka Sveti Stefan, koji je građen od privatnog novca kraljice Marije.

Potražuju i zemljište u ataru Rijeke Crnojevića s dvorcem Ljeskovac.

“Jedna od nepokretnosti koju porodica Karađorđević potražuje u Crnoj Gori jeste i nekadašnja zgrada srspkog poslanstva na Cetinju, u kojoj je rođen i kralj Aleksandar Karađorđević. Danas je ovde smešten etnografski muzej Crne Gore”, navodi naš novinar.

Veselin Uskoković iz Udruženja za zaštitu privatne svojine tvrdi da je proces restitucije u Crnoj Gori prespor.

Ovim tempom, kaže on, svi predmeti bit će riješeni za 50 godina, a slučaj imovine Karađorđević ni tada.

“U Crnoj Gori neće biti rešen, pouzdano mogu to da tvrdim zbog događaja koji se ovde kreiraju, definitivno neće. Mislim da jedinu šansu imaju pred sudom u Strazburu “, rekao je Uskoković.

Zakonska rješenja

Dok Karađorđevići prijete Crnoj Gori sudom u Strazburu, zbog navodnog nepoštivanja sopstevenog zakona i preporuka Evropske komisije (EK), u Ministarstvu finansija tvrde da će njihov slučaj biti riješen u zakonski predviđenom vremenu.

Kako kaže Ana Ivanović, savjetnica ministra za imovinsko pravne odnose, !nema politike, procedura je za sve ista”.

“Predmet porodice Karađorđević u postupku je pred nadležnom komisijom za restituciju u Baru. Predmet je u fazi vještačenja i obuhvata tri vrste vještačenja. Ono što je bitno za porodicu Karađorđević, ali i sve ostale podnosioce zahteve, jeste da će se o njihovom  zahtevu rješavati u skladu sa zakonom i da će konačno rješenje biti zasnovano na zakonu”, pojasnila je savjetnica ministra.

Najveća potraživanja ima porodica Lala Zubera sa Cetinja, koji su u svom posjedu, između ostalog, imali više od deset vila i kuća.

Neke zgrade danas su kulturno-historijski spomenici, koji imaju drugu namjenu, poput bivšeg francuskog i italijanskog poslanstva.

Crna Gora do sada je po rješenjima za obeštećenje isplatila oko 20 miliona eura u gotovini i oko 80 miliona eura u državnim obveznicama.

“U susednoj Srbiji Zakon o restituciji usvojen je tek u septembru, a oštećenima nije isplaćen ni evro cent”, kazao je Bobetić.

Izvor: Al Jazeera


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO