Film Angeline Jolie nominiran za Zlatni globus

Film Angeline Jolie za protivnike ima dostignuća iz Kine, Belgije, Irana i Španije (Getty Images)

Film Angeline Jolie „U zemlji krvi i meda“, koji govori o Bosni i Hercegovini, o nasilju nad ženama, ignorantskom odnosu međunarodne zajednice prema žrtvama, te kako se ljudi mijenjaju u ratu, nominiran je za prestižnu nagradu Zlatni globus u konkurenciji za najbolje dostignuće na stranom jeziku.

Nijemi film „Umjetnik“ Michaela Hazanaviciusa osvojio je šest nominacija, među kojima su i ona za najbolju komediju ili mjuzikl te za najboljeg redatelja. Po pet nominacija osvojili su „Nasljednici“ i „Tajni život kućnih pomoćnica“ koji su, među ostalim, nominirani za najbolju dramu.

Uz ta dva filma, u kategoriji najbolje drame konkuriraju i film Martina Scorsesea „Hugo“, Spielbergov „Ratni konj“, „Igra pobjednika“ Bennetta Millera i Clooneyev „Martovske ide“, dok su u kategoriji najbolje komedije ili mjuzikla nominirani „50/50“, „Umjetnik“, „Djeveruše“, „Ponoć u Parizu“ i „Moja sedmica sa Marilyn“.

Za najboljega glumca u drami takmiče se George Clooney („Nasljednici“), Leonardo di Caprio („J. Edgar“), Michael Fassbender („Sramota“), Ryan Gosling („Martovske ide“) i Brad Pitt („Igra pobjednika“), dok su za najbolju dramsku glumicu nominirane Glenn Close („Albert Nobbs“), Viola Davis („Tajni život kućnih pomoćnica“), Rooney Mara („Muškarci koji mrze žene“), Meryl Streep („Željezna lady“) i Tilda Swinton („Moramo razgovarati o Kevinu“).

Dodjela 15. januara

U kategoriji najboljeg glumca u komediji ili mjuziklu nominirani su Jean Dujardin („Umjetnik“), Brendan Gleeson („Čuvar zakona“), Joseph Gordon-Levitt („50/50“), Ryan Gosling („Ta luda ljubav“) i Owen Wilson („Ponoć u Parizu“).

Za najbolju glumicu u istoj kategoriji nominirane su Jodie Foster i Kate Winslet za film „Carnage“ te Charlize Theron („Young Adult“), Kristen Wiig („Djeveruše“) i Michelle Williams („Moja sedmica sa Marilyn“).

Za najboljeg reditelja nominirani su Woody Allen za „Ponoć u Parizu“, George Clooney za „Martovske ide“, Michel Hazanavicius za „Umjetnika“, Alexander Payne za „Nasljednike“ i Martin Scorsese za „Huga“.

U konkurenciji najboljeg animiranog filma su „Avanture Tintina“, „Artur Božić“, „Auti 2“, „Mačak u čizmama“ i „Rango“.

Uz film Jolie, za najbolji film na stranom jeziku nominirani su kineski film „Cvjetovi rata“ (Jing Ling Shi San Chai), belgijski „Dječak s biciklom“ (Le Gamin au Velo), iranski „Razdvajanje“ (Jodaeiye Nader az Simin) i španski „Koža u kojoj živim“ (La piel que habito).

Pobjednici će biti proglašeni na svečanoj dodjeli 15. januara kojoj će domaćin biti britanski glumac Ricky Gervais.

Izvor: Al Jazeera i agencije