Čović: Vijeće ministara BiH do Nove godine

Čović očekuje da predsjednik SDA BiH Sulejman Tihić sazove sastanak (Reuters)

Vjerujem da ćemo do Nove godine imati formirano Vijeće ministara BiH jer smo apsolutno sve dogovorili, rekao je večeras novinarima okupljenim u zgradi Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) na prijemu povodom Božića predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović.

“Mi smo zaista stvorili ambijent gdje se možemo baviti osnovnim problemima poput ekonomske opstojnosti i socijalne stabilnosti i da jednostavno ovih 15 mjeseci ostavimo iza sebe”, kazao je Čović.

Očekuje da predsjednik SDA BiH Sulejman Tihić konačno sazove sastanak “kao što su ga svi drugi sazivali”.

Praznično raspoloženje

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Zlatko Lagumdžija, koji je također  prisustvovao prijemu, nije želio novinarima komentirati Čovićeve optimistične izjave po pitanju skorog formiranja Vijeća ministara, javila je Fena.

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić je, govoreći o aktualnim problemima u BiH, istakao da smatra da praznično raspoloženje pogoduje dogovoru između političkih predstavnika.

“Građani BiH od nas očekuju formiranje Vijeća ministara, rješavanje pitanja budžeta i želio bih biti umjereni optimist i reći da mi to možemo uraditi do Nove godine”, rekao je Ljubić.

Dodao je da je struktura Vijeća ministara već ranije, manje-više, dogovorena, a ono što je “zapelo su bile agencije”.

“U međuvremenu je bilo nekih bilateralnih kontakata tako da vjerujem da možemo završiti posao do Nove godine”, pojasnio je Ljubić.

Optimističan je bio i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, koji je prisustvovao prijemu, te istakao da međunarodna zajednica u BiH želi što brže formiranje Vijeća ministara.

“Ima nekih naznaka da bi to moglo biti već do Nove godine, ali vidjećemo šta će se desiti narednih dana”, rekao je Inzko.

Domaćini prijema u povodu Božića bili su Čović, Ljubić i ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić.

Prijem je počeo klapskim izvođenjem tradicionalnih božićnih pjesama te intoniranjem himne BiH. Goste je, u ime domaćina, prigodnim govorom pozdravio Čović koji je istakao da ove Božićne praznike prati ozračje nestabilnosti i nesigurnosti, te brige za budućnost.

Političke suprotstavljenosti

„Novom recesijskom valu pogodujemo svojom zaokupljenošću drugim prioritetima. Izostaje osjećaj zajedničke brige za najosjetljivije, najizloženije i najranjivije“, kazao je Čović.

“Političke suprotstavljenosti nas vidno udaljavaju od zajedničkih europskih vrijednosti, a sve izraženije nas vraćaju u prošlost. Neriješeno hrvatsko pitanje, ustavna nejednakost hrvatskog naroda otkrivaju sve slabosti našeg ustava i Izbornog zakona. Danas mora svima biti jasno da osnova funkcioniranja BiH i njene budućnosti počiva na ustavnoj jednakosti tri konstitutivna naroda i svih njenih građana”, zaključio je Čović.

Prijemu su prisustvovali predstavnici političkih stranaka u BiH, diplomatskog kora, međunarodnih organizacija, vjerskih zajednica i nevladinih organizacija.

Izvor: Agencije