Američki producenti nagradili ‘U zemlji krvi i meda’

Jolie na premijeri: Film "U zemlji krvi i meda" počeće da se prikazuje u kinima širom SAD 23. decembra (Getty Images)

Udruženje američkih producenata (PGA) dodelilo je filmu Angeline Jolie ””U zemlji krvi i meda”” nagradu “Stanley Kramer” namijenjenu filmovima koji se bave društvenim pitanjima, prenijele su agencije.

Udruženje je saopštilo da će holivudskoj glumici nagrada biti dodijeljena 2012.

Nagrada “Stanley Kramer” ustanovljena je 2002. u znak sjećanja na holivudskog reditelja, a dodjeljuje se filmovima koji se bave provokativnim društvenim pitanjima.

“U zemlji krvi i meda” je izvanredan film koji prikazuje složenu ljubavnu priču tokom strahota rata u Bosni, kojim su posebno bile pogođene žene”, rekli su direktori PGA Hawk Koch i Mark Gordon.

Film govori o ljubavi između Srbina i Bošnjakinje prije rata u Bosni koji je trajao od 1992. do 1995. godine. Oni se u ratu sreću pod drugim okolnostima kada je on oficir, a ona njegov zatočenik.

Počastvovani nagradom

Angelina Jolie i njeni koproducenti naveli su u svom saopštenju da su počastvovani ovom nagradom, čiji su neki od prethodnih dobitnika – film Terryja Georgea “Hotel Ruanda” i Al Goreov dokumentarni film o globalnom zagrijavanju “Neprijatna istina”.

Kramer, koji je preminuo 2001. godine bio je reditelj filmskih klasika, a jedan od njegovih poznatijih filmova je “Pogodi ko dolazi na večeru”. 

Film “U zemlji krvi i meda” počeće da se prikazuje u kinima širom SAD 23. decembra, a mediji već spekuliraju da bi mogao da bude i među nominovanima za Oscara.

Poslije premijere u New Yorku rediteljka Jolie za Al Jazeeru je kazala: „Ja želim vidjeti reakciju ljudi iz Bosne. Mnogi od njih su vidjeli film i dali su mi podršku. Tema filma je iznimno emotivna za sve u regiji, vrlo je osjetljiva i ja razumijem reakcije. Ja volim Bosnu i ljude u Bosni. Nadam se da će biti zadovoljni kada vide film i da će ga prihvatiti“.
 

Izvor: Al Jazeera i agencije