Uhapšen odbjegli bivši makedonski vladika

Bivši vladika Jovan Vraniškovski tražit će novo suđenje (EPA)

Makedonska policija potvrdila je u ponedjeljak navečer da je na makedonsko-grčkoj granici uhapšen bivši vladika Jovan Vraniškovski, koji je u toj zemlji osuđen zbog pronevjere crkvenog novca.
   
Portparol makedonskog Ministarstva unutrašnjih poslova Ivo Kotevski je kazao da je Vraniškovski kod sebe imao srbijanski pasoš i da je vozio automobil sa skopskim registarskim tablicama.

Njegov advokat Vasko Gjorgiev izjavio je da se Vraniškovski, koji je uhapšen na prelazu Medžitlija, vratio u zemlju da bi imao fer suđenje.

„Dobrovoljno, samoinicijativno se vratio u Makedoniju s namjerom da počne izdržavanje kazne, a ujedno da traži ponavljanje sudskog postupka. Danas smo podnijeli zahtjev Osnovnom sudu u Velesu da donese rješenje za novi sudski postupak u njegovom prisustvu“, izjavio je Gjorgiev.

Zatvorska kazna   Policija je Vraniškovskog uhapsila oko 12 sati prilkom ulaska iz Grčke u Makedoniju.

   
Policija je saopćila kako  je Vraniškovski odmah prebačen u skopski zatvor Idrizovo, gdje će služiti zatvorsku kaznu od 2,5 godine na koju je osuđen u odsustvu zbog zloupotrebe 240.000 eura crkvenog novca dok je bio episkop Makedonske pravoslavne crkve.
   
Presudu je donio sud u Velesu, koja je u martu potvrđena i od makedonskog Vrhovnog suda. Sud je tada naložio da Vraniškovski isplati odštetu crkvi u iznosu od oko 240.000 eura.
   
Protekle dvije godine za Vraniškovskim je bila raspisana međunarodna potjernica. On je prošle godine u novembru uhapšen na bugarskoj granici, ali je kasnije pušten.

Izvor: Agencije