KFOR: Organizator barikada je kontroverzni biznismen

Erhard Drews tvrdi da KFOR posjeduje video snimke koje će dokazati da je Veselinović organizator barikada (Tanjug)
Erhard Drews tvrdi da KFOR posjeduje video snimke koje će dokazati da je Veselinović organizator barikada (Tanjug)

Zapovjednik međunarodnih snaga KFOR-a na Kosovu Erhard Drews izjavio je kako su organizatori nasilja protiv pripadnika međunarodnih snaga na barikadama na sjeveru Kosova kontroverzni biznismen Zvonko Veselinović i njegov brat.

Veselinović se u oktobru javno branio od navoda Srpskog pokreta obnove i Liberalno demokratske partije da je bio organizator ranijih barikada.

U oktobru je američki dnevni list New York Times objavio tekst u kojem je naveo da je kriza s barikadama na Kosovu stvorena po nalogu Veselinovića i njegovog albanskog partnera Mentora Beqirija zbog očuvanja njihovog šverca naftom, posla teškog oko 75 miliona eura godišnje.

Veselinović negira navode da je švercer.

Drews je u ponedjeljak rekao kako su na snimcima koje posjeduje KFOR prepoznati Veselinović i njegov brat, te da je napad kod prijelaza Jarinje na sjeveru Kosova prema Srbiji organizirao i vodio Veselinović, dok je napad u selu Jagnjenici na sjeveru Kosova organizirao i vodio Veselinovićev brat.

Ovi snimci su proslijeđeni misiji Evropske unije za provedbu prava na Kosovu (EULEX) koja blisko sarađuje sa srbijanskim vlastima.

Dopisnik Al Jazeere iz Prištine Ismet Hajdari kazao je da je ovo „prvi put da se sa ovako visokog međunarodnog nivoa prst upire na organizatore nemira na severu“.

Kazao je da je zanimljivo što je Drews izabrao da ovu izjavu prenese srbijanskim novinarima u posjeti Kosovu.

„Nadovezuje se na njegovu nedavnu izjavu u kojoj je on krajem novembra rekao da na severu deluje manja organizovana grupa ekstremista koja želi da provede političke ciljeve i da Srbi ne trebaju da budu instrumentalizovani“, dodao je Hajdari.

Van igre

Komandir  KFOR-a istakao je da Veselinović “nije imao sreće”, jer je pogođen gumenim metkom u vrat i da je, kako kaže, “trenutno van igre”.

Drews je također istakao kako su sve operacije KFOR-a izvedene bez žrtava, te da je povrijeđenih bilo tek kad su napadnuti pripadnici KFOR-a.

U razgovoru sa srbijanskim novinarima koji na Kosovu borave u organizaciji Međunarodnog civilnog ureda, Drews je kazao da su vojnici KFOR-a u oba slučaja imali dozvolu koristiti  bojevu municiju, no da su u incidentu  u Jagnjenici bojevu municiju upotrijebili isključivo oni koji su djelovali protiv KFOR-a, te da su pripadnici KFOR-a također pogođeni ručnim granatama i molotovljevim koktelima.

”Odobrio sam im upotrebu bojeve municije, što nisu učinili jer nisu mogli jasno prepoznati pojedince koji su bacali molotovljeve koktele i granate, koji su se krili iza građana koji su demonstrirali”, naveo je Drews.

Prema ranijim navodima New York Timesa i srbijanskih medija, sumnja se da Veselinović sarađuje s albanskim mafijaškim skupinama na jugu Srbije.

Veselinovićev stav

Kako navode mediji, njegovo bogatstvo temelji se na izbjegavanju plaćanja poreza na dodanu vrijednost (PDV) na gorivo koje iz Srbije uvozi na Kosovo, od čega dio prodaje na svojim benzinskim pumpama na sjeveru Kosova, a dio preprodaje albanskim mafijašima na jugu Kosova.

Veselinović je ranije za srbijanski list Blic opisao ove navode kao “najveću laž koju je ikada čuo” te  izjavio da nikad nije bio povezan s Beqirijem.

Kazao je  da “kao i svi Srbi na sjeveru Kosova ne priznajem bilo koju instituciju u Republici Kosovu” te da ne postoji nikakva krijumčarska mreža.
Srbi na sjeveru Kosova ne žele dopustiti da kosovske vlasti nadziru prijelaze Jarinje i Brnjak.

Na barikadama se od septembra neprekidno izmjenjuje lokalno srpsko stanovništvo.

U sukobu srpskih demonstranata s pripadnicima KFOR-a u novembru u  Jagnjenici ozlijeđena su 30 vojnika te mirovne misije i 65 Srba.

Izvor: Agencije
 


Povezane

Pripadnici KFOR-a i Srbi uklonili su i posljednje barikade na putu Zvečan – Zubin Potok, ali saobraćaj nije normaliziran. Uklonjena je barikada koju su Srbi postavili kod kosovskog sela Jagnjenica. Ovo je dogovor lokalnog srpskog rukovodstva i KFOR-a. Međutim, međunarodne snage još nisu dozvolile prolazak ovim putem. Na nekim prelazima barikade i dalje stoje. Bageri, […]

Skoro pet mjeseci nakon postavljanja barikada na sjeveru Kosova, Srbi sa tog područja su ih počeli uklanjati.  Tokom dana su sklonjene tri barikade kod prelaza Jarinje i u mjestu Jagnjenica, a KFOR će također ukloniti svoja vozila kojima je blokirao isti put. Predsjednik Opštine Zubin Potok Slaviša Ristić dogovorio je sa snagama KFOR-a oslobađanje puteva, […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO