Velika hapšenja u Makedoniji

Jankulovska: "Uslov za pripadnost grupi mjesečna nadoknada od 100 do 500 eura"
Jankulovska: "Uslov za pripadnost grupi mjesečna nadoknada od 100 do 500 eura"

U Makedoniji je provedena velika policijska akcija na razbijanju skupine koja je, kako navode u Ministarstvu unutrašnjih poslova, putnicima na koridoru 10 izdavala falsificirane račune.

Tokom akcije pod nazivom Kaldrma privedeno je 87 blagajnika na naplatnim stanicama na autocesti, koji se sumnjiče da su prisvajali novac od izdatih računa te time oštetili budžet za dva miliona eura.

Organizacija grupe

Prema informacijama iz policije, oni se terete da su u posljednje dvije godine putnicima izdavali falsificirane račune za naplatu putarine. Tokom pretresa domova osumnjičenih  pronađeni su računi sa datumima od trećeg i petog decembra, pripremljeni za distribuciju na naplatnim stanicama na koridoru 10, od Tabanoca do Đevđelije.

Kako kaže novinarka Al Jazeere Milka Smilevska, policija je navela da je glavni organizator kriminalnih djela rukovodilac naplate u javnom preduzeću Makedonija put, koji je organizirao inkasante za određenu naknadu.

„Uslov za pripadnost grupi je mesečna nadoknada od 100 do 500 eura u zavisnosti na koje naplatne stanice ih je šef raspoređivao”, rekla je Gordana Jankulovska, ministrica unutrašnjih poslova Makedonije.

Inkasanti koji su uhapšeni u policijskoj akciji izvedeni su pred istražnog sudiju i terete se za zloupotrebu službenog položaja, primanje mita, nezakonito posredovanje i faksificiranje.

Kao dokaz se iznose i blanko rolne za izrađivanje računa, printeri, kompjuteri i novac.

Automatski brojač

„Prilikom dokazivanja nezakonitih radnji pomogao je i automatski brojač vozila na autoputu, pomoću kojeg se dokazalo da je u posljednje dvije godine naplaćena manja vrijednost putarine nego što je registrano vozila“, navela je naša novinarka.

U policiji kažu da je akcija Kaldrma nastavak prethodne akcije Zmijsko oko, koja je također bila usmjerena protiv kriminala na naplatnim stanicama, ali je na sudu propala zbog nedostatka dokaza.

Novac koji se skuplja od putarine namijenjen je za održavanje autoputa na koridoru 10, koji je izgrađen prije tridesetak godina.

Izvor: Al Jazeera


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO