TI: Porast korupcije u regionu

Međunarodna organizacija Transparency International (TI) objavila je novi Indeks percepcije korupcije (CPI), prema kojem se Bosna i Hercegovina nalazi na 91. do 94. mjestu, zajedno s Liberijom, Trinidadom i Tobagom i Zambijom.

CPI je najstariji alat za mjerenje korupcije u svijetu, koji TI objavljuje od 1995. godine.

Ove godine rangirane su 183 zemlje i teritorije s rasponom indeksa od 1 do 10.

Indeks 10 znači da u zemlji nema korupcije, a 1 da je zemlja prožeta njome.

Najgore plasirane su Somalija i Sjeverna Koreja s indeksom 1, dok su pri samom dnu Afganistan i Mijanmar sa skorom od 1,5.

Na prvom mjestu rang liste je Novi Zeland sa 9,5, drugo i treće mjesto zauzimaju Danska i Finska sa 9,4, dok je na četvrtom mjestu Švedska sa indeksom 9,3.

Bosna i HercegovinaH zauzima isto mjesto kao i prethodne godine, a poredeći posljednjih pet godina nije pokazala nikakav napredak u borbi protiv korupcije, navodi se u novom CPI-u za 2011. godinu.

Na prvom mjestu rang liste je Novi Zeland sa 9,5, drugo i treće mjesto zauzimaju Danska i Finska sa 9,4, dok je na četvrtom mjestu Švedska sa indeksom 9,3.

U poređenju sa zemljama bivše SFRJ, Bosna i Hercegovina se nalazi i iza Slovenije (35. mjesto), Hrvatske (66), Makedonije (69),  Srbije (86), dok je opet jedino Kosovo iza Bosne i Hercegovine, na 112. mjestu.

Albanija zauzima 95. mjesto

Pozicija Bosne i hercegovine u odnosu na ove zemlje nije bila drugačija ni prethodnih godina, s obzirom na to da su prije pet godina sve zemlje regiona imale približne rezultate na CPI ljestvici, nakon čega su ostale zemlje napredovale, dok jedino Bosna i Hercegovina u datom periodu nije napravila nikakav značajan pomak.

Srbija nazadovala

CPI već godinama pokazuje da Bosna i Hercegovina kaska za regionom, a suvišno je i govoriti o tome koliko nazaduje u odnosu na razvijene evropske zemlje.

Nazadovanje Bosne i Hercegovine u odnosu na susjedne zemlje pokazano je i u Izvještajima o napretku Evropske komisije (EK), gdje je data preporuka EK-a za davanje kandidatskog statusa Srbiji, odobren je početak pregovora s Crnom Gorom, a Hrvatska sljedeće godine postaje članica Evropske unije (EU).

Bosna i Hercegovina je dobila veoma lošu ocjenu, posebno kada je u pitanju efikasnost u borbi protiv korupcije.

Institucije u Bosni i Hercegovini stoga moraju ovakve nalaze shvatiti kao poziv za buđenje i hitnu akciju kako bi Bosna i Hercegovina uhvatila korak sa zemljama regiona i bila u situaciji da se barem nada napretku u provođenju reformi, a samim tim i koraku dalje ka EU.

U protivnom, Bosna i Hercegovina će izgubiti i posljednju šansu za priključak regionu, a korupcija može potpuno urušiti stabilnost i ugroziti budućnost zemlje.

Srbija je u odnosu na prošlu godinu nazadovala na godišnjoj listi; CPI je 3,3, a prošle godine se nalazila na 78. mjestu.

Kao glavne probleme Srbije predstavnici TI naveli su nedovoljnu reformu pravosuđa, kršenje antikorupcijskih zakona, vaninstitucionalnu moć političkih stranaka koja utječe na rad javnog sektora, netransparentan proces donošenja odluka, nepotrebne procedure i nedovoljne kapacitete organa koji vrše nadzor nad primjenom zakona.

Godina stagnacije

Predsjednik TI Srbije Vladimir Goati je istakao da visok stepen korupcije onemogućava ekonomski razvoj i da upravo zemlje s malim indeksom percepcije imaju “endemsku korupciju”.

On je na konferenciji za novinare u Beogradu naveo da je jedino dobra vijest što Srbija ima isti indeks percepcije korupcije kao jedna zemlja članica EU – Bugarska.

S osvojena četiri boda, Hrvatska ni ove godine nije prošla na testu, jer je prolazna ocjena 5.

“Ocjene nisu egzaktne i ne mogu se u potpunosti upoređivati, odnosno samo na temelju njih se ne može tvrditi da se korupcija u nekoj zemlji povećava ili smanjuje, ali pokazuje trend”, kazao je predsjednik TI Hrvatske Nikola Kristić.

On smatra se da u zemljama s ocjenom 5 i višom korupcija ne ugrožava daljnji razvoj ekonomije i društva u cjelini.

S ocjenom ispod 5 se ugrožava daljnji razvoj ekonomije i uopće društva u cjelini.

Istraživanje u Hrvatskoj je provedeno u periodu od decembra 2009. do septembra 2011. godine, ispitivala se percepcija korupcije u svim nivoima tijela javne vlasti.

Napredak se pokazao

Napredak Crne Gore na globalnoj listi percepcije korupcije u javnom sektoru potvrda je dosadašnjih aktivnosti na antikorupcijskom planu, ali i snažan podstrek za dalju demokratizaciju društva i ispunjavanje obaveza u procesu evropskih integracija, smatraju u Upravi za antikorupcijsku inicijativu Crne Gore.

Direktor Uprave Vesna Ratković smatra da je to rezultat je kontinuiranih napora nadležnih državnih organa na prevenciji i suzbijanju korupcije, ali i angažiranja nevladinog sektora i medija koji su izvještavali o tom problemu.

S ocjenom ispod 5 se ugrožava daljnji razvoj ekonomije i uopće društva u cjelini

U prvom istraživanju kojim je obuhvaćena nakon obnove nezavisnosti, 2007. godine, Crna Gora je imala indeks 3,3 i bila na 84. mjestu.

“Važno je napomenuti da Crna Gora na najnovijoj listi TI dijeli isto mjesto s Hrvatskom i Slovačkom, s kojima ima i isti indeks percepcije korupcije, i da je bolje rangirana od svih ostalih zemalja regiona”, kazala je Vesna Ratković.

Ona je navela da je Crna Gora, prema stepenu percepcije korupcije, bolje pozicionirana i od nekoliko članica EU, među kojima su Italija s indeksom 3,9, Rumunija sa 3,6 i Grčka sa 3,4.

Tabelu možete preuzeti ovdje.

Izvor: Agencije