Šefovi diplomatija EU danas o Balkanu

Šefovi diplomatija EU naglasit će da nasilje nikada i nikako ne može biti odgovor (EPA)
Šefovi diplomatija EU naglasit će da nasilje nikada i nikako ne može biti odgovor (EPA)

Ministri vanjskih poslova Evropske unije (EU) razgovarat će u četvrtak o Bosni i Hercegovini, a posebnu pažnju obratit će na činjenicu da u Bosni i Hercegovini još nije formirana izvršna vlast na državnom nivou i da nisu napravljeni koraci naprijed ka EU, u šta su bile polagane velike nade.

“U BiH se vrlo dobro zna šta treba napraviti, počevši od formiranja Vijeća ministara. Mi tu nemamo dodati ništa bitno novo. Ponovo ćemo istaći da ne možemo mi biti ti koji će u Bosni i Hercegovini obaviti posao. Taj posao moraju obaviti političari u zemlji, a mi možemo samo pomoći”, rekao je Srni evropski diplomata.

Catherine Ashton [EPA]

Na sastanku će visoka predstavnica EU Catherine Ashton, između ostalog, obavijestiti šefove diplomatije članica EU o najnovijoj rundi dijaloga između Beograda i Prištine, najavljeno je iz Vijeća EU, prenosi Tanjug.

Očekuje se da će na sastanku biti obezbijeđen nastavak podrške politici EU prema zapadnom Balkanu te da će razmjena mišljenja dopuniti predstojeću debatu o proširenju na sjednici Vijeća za opća pitanja 5. decembra, na kojem će biti usvojeni zaključci.

Izvor: Agencije


Povezane

Analitičarka Lada Niseteo za Al Jazeeru je navela kako je najzgodniji opis onaj što ga je dao Stefan Fuelle, visoki dužnosnik koji se najviše bavi kandidatima, a to je: „20 godina promjena, to je čudo“.

30 Nov 2011

Novo istraživanje Europske banke za obnovu i razvoj pokazuje da su od sedam zemalja Europe i Središnje Azije, koje su najviše pogođene krizom, čak četiri  balkanske – Makedonija, Srbija, Crna Gora i Rumunjska …. Ljudi gube posao, obiteljski  biznisi se zatvaraju pa se i troši sve manje. Prilog Milke Smilevske

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO