SAD: Kriza vlasti u BiH sramotna

Predstavnici šest najvećih bh. stranaka na marginama samita u Italiji nisu postigli nikakav dogovor (Fena)

Politički lideri u Bosni i Hercegovini trebaju se stidjeti činjenice da u ovoj zemlji nije formirana vlast 14 mjeseci nakon izbora, izjavio je zamjenik pomoćnika američke državne tajnice Philip Reeker.

Reeker je rekao da su Sjedinjenje Američke Države, zajedno sa saveznicima, predane da pomognu u rješavanju spornih pitanja u tom području Evrope, kako bi se zemlje iz regiona što prije mogle približiti euroatlanskim integracijama.

„Prošlo je 14 mjeseci od izbora, od kada su birači izabrali svoje predstavnike koji nisu uradili svoj posao, nisu sjeli i dogovorili formiranje Vijeća ministara, državnu vladu Bosne i Hercegovine. To je nešto čega se trebaju stidjeti“, kazao je Reeker na brifingu za strane novinare u Washingtonu

Naglasivši da je američki ambasador u BiH Patrick Moon sarađivao s predstavnicima međunarodne zajednice u ovoj zemlji i urgirao lidere da preuzmu odgovornost, Reeker je kazao da je formiranje državne vlasti „nešto što ljudi u Bosni i Hercegovini zaslužuju“.

Bez sastanka
„Nećemo mi u međunarodnoj zajednici patiti zbog toga što lideri u BiH ne mogu formirati funkcionalnu vladu i krenut naprijed. Njihov narod treba imati mogućnost da krene naprijed prema evropskoj prespektivi“, zaključio je Reeker.

Reeker se obratio novinarima na dan kada je trebao biti održan jedan u nizu sastanaka lidera šest najvećih političkih stranaka u BiH.

Kako je najavio u Italiji , gdje su bh. politički lideri prošle sedmice sudjelovali na kolokviju o Ustavu BiH, predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić u četvrtak nije sazvao novi sastanak političkih lidera.

Tihić smatra da nisu ispunjeni preduvjeti za taj sastanak jer još nisu približeni stavovi o raspodjeli ministarskih pozicija u Vijeću ministara BiH.

Dopisnik Al Jazeere iz SAD-a Ivica Puljić javio je iz Washingtona da je poruka američkih vlasti i međunarodne zajednice jasna: „Dogovorite se za dobrobit svih građana . . . međunarodna zajednica vam neće vječno puhati u leđa, neće vam vječno pomagati“.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Nakon odlaska Milorada Dodika sa kolokvija u Italiji o Ustavu BiH, upitan je novi sastanak bh. šestorke o formiranju Vijeća ministara.

Published On 28 Nov 2011

Na sjednici Fiskalnog vijeća Bosne i Hercegovine nije bilo napretka, a prijedlog budžeta zajedničkih institucija od milijardu i 85 miliona KM nije prošao.

Published On 22 Nov 2011
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO