Privremena sloboda za Petkovića

Haško tužiteljstvo već je uložilo žalbu na odluku (AFP)

Raspravno vijeće Haškoga suda, nekoliko dana nakon što je odobrilo puštanje na privremenu slobodu bivšeg premijera tzv. Herceg-Bosne Jadranka Prlića, odlučilo je na tri mjeseca pustiti i bivšeg načelnika Glavnog stožera HVO-a, generala Milivoja Petkovića.

Kao i u slučaju Prlića, i kod Petkovića su datum izlaska na privremenu slobodu i uvjeti boravka na slobodi ostali tajni. U saopćenju tribunala se navodi samo kako će Petković boraviti u Splitu, kao i da je Hrvatska dala jamstvo.

Nakon isteka tri mjeseca, Petković će, kao i Prlić, moći tražiti produženje boravka na privremenoj slobodi. Haško tužiteljstvo već je uložilo žalbu na odluku, a o njoj će odlučivati Žalbeno vijeće koje je formirao predsjednik tribunala.

Presude iduće godine

Prlić i Petković, sa još četvoricom bh. Hrvata, čekaju izricanje nepravomoćne presude za zločine počinjene u sklopu udruženoga zločinačkog pothvata, čiji je cilj bilo etničko čišćenje područja tzv. Herceg-Bosne.

Suđenje je počelo u aprilu 2006. i pretvorilo se u jedno od najdužih suđenja pred Haškim sudom, a u martu ove godine održane su završne riječi te se od tada čeka presuda koja će, prema službenim najavama iz Haškoga suda, biti izrečena najranije u junu sljedeće godine.

Tužiteljstvo je u završnim riječima zatražilo da ih se proglasi krivima te su tužitelji za Prlića i Petkovića, između ostalih, zatražili 40 godina zatvora, dok su odbrane zatražile njihovo oslobađanje.

Izvor: Al Jazeera i agencije