Presuda za zločin iz mržnje na gay paradi

Krivična djela počinjena su iz mržnje prema osobama zbog njihove spolne orijentacije (EPA)
Krivična djela počinjena su iz mržnje prema osobama zbog njihove spolne orijentacije (EPA)

Zbog prijetnji i govora mržnje na ovogodišnjoj splitskoj gay paradi, na godinu dana zatvora, uvjetno na tri godine, osuđen 34-godišnji Damir Roso Strožanca kraj Splita, pripadnik Torcide, navijača Nogometnog kluba (NK) Hajduk.

Kako piše splitska Slobodna Dalmacija, on je prijetio učesnicima parade, čime je počinio dva krivična djela – nasilničko ponašanje i povredu prava na okupljanje i javni protest, oba počinjena iz mržnje.

Na prijedlog općinskog tužiteljstva, sutkinja Marisa Matić izrekla mu je jedinstvenu presudu od godinu dana zatvora, uvjetno na tri godine.

Okrivljeni je djelo priznao i izrazio kajanje, rekavši da ga je masa povela, pa se popeo na klupu, vikao i prijeteći mahao prema učesnicima parade.

Na Rivi je učesnike parade dočekalo nekoliko hiljada ljudi, koji su ih vrijeđeli i na njih bacali sve šta im je bilo pri ruci

Tvrdio je da mu je žao što je tako ispalo, jer nema apsolutno ništa protiv osoba drugačije seksualne orijentacije, pa čak ima i jednog takvog prijatelja.

Učesnika prve gay parade, koja je 11. juna održana u Splitu, na Rivi je dočekalo nekoliko hiljada ljudi, koji su vrijeđali učesnike i na njih bacali sve šta im je bilo pri ruci – od kamenja do saksija s cvijećem.

Policija je spriječila bliski kontakt dviju grupa, ali je desetak učesnika parade povrijeđeno.

Iskazivanje netrpeljivosti

U optužnici piše da je Roso oko 14.50 sati na, bez razloga i povoda, dok je povorka prolazila, u više navrata sudionicima povorke vikao: “Ubij pedera… triba vas sve pobit!”

“Namjera vikanja bila je iskazivanje netrpeljivosti prema osobama LGBT orijentacije i onemogućavanja održavanja navedenog javnog skupa”, navodi optužnica.

Njegovo ponašanje kod sudionika povorke stvorilo je osjećaj straha i poniženja te dovelo do otežanog odvijanja manifestacije.

Krivična djela počinjena su iz mržnje prema osobama zbog njihove spolne orijentacije, piše u optužnom aktu.


Split [Pixsell]

Tokom suđenja Roso je kazao kako se ne osjeća krivim, a u svojoj odbrani je naveo kako je istina da se popeo na klupu na Rivi i vikao na sudionike skupa i mahao poveden masom koja se jednako tako ponašala.

“Pripadnik sam Torcide i iz zabave smo se dogovorili doći na Rivu kao kad idemo na utakmicu. Tako smo se i ponašali i isto kao što na utakmici vičemo na protivničke navijače, tako smo napravili i toga dana. Žao mi je i kajem se, nisam bio svjestan ozbiljnosti situacije, sve sam doživio kao nogometnu utakmicu, a ne kao prosvjed protiv homoseksualaca”, kazao je Roso.

Sud njegove razloge nije smatrao dovoljnim za oslobađanje od krivnje.

Optuženo 14 osoba

Njegovo priznanje bilo je potkrijepljeno izjavama svjedoka te fotografijama sa video-snimka, gdje se Roso vidio u krupnom planu kako sa klupe viče na sudionike povorke.

Priznanje i kajanje uzeti su kao olakšavajuća okolnost, kao što su uzeti u obzir i žaljenje zbog postupaka te korektno držanje pred sudom.

Kao otežavajuća okolnost navedena je ranija osuđivanost.

Za svako pojedino krivično djelo određeno mu je po sedam mjeseci zatvora, slijedom čega mu je izrečena jedinstvena kazna od godinu dana uvjetnog zatvora.

Nakon gay parade, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je protiv 23 osobe podnijelo krivične prijave vezane za zločin iz mržnje.

Osim toga, dužan je platiti oko 35 eura sudskih troškova.

Nakon gay parade, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je protiv 23 osobe podnijelo krivične prijave vezane za zločin iz mržnje.

Ukupno je optuženo 14 osoba, a protiv pet njih su zatražene istražne radnje.

Presuda Rosi prva je prvostepena presuda u navedenim predmetima.

Procesuiranje krivičnih djela vezanih uz iskazivanje mržnje prema lezbijkama, gayevima, biseksualnim i transrodnim osobama (LGBT) pod posebnim je nadzorom Evropske komisije (EK).

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO