OHCHR i UNDP podržali Inicijativu za REKOM

Delegacija Koalicije za REKOM govorila je studentima New York School of Law (Pixsell)
Delegacija Koalicije za REKOM govorila je studentima New York School of Law (Pixsell)

Ured visokog komesara za ljudska prava (OHCHR) i Program za razvoj Ujedinjenih naroda (UNDP) podržali su Inicijativu za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i žrtvama (REKOM).

Pomoćnik glavnog sekretara UN-a za ljudska prava Ivan Šimonović razgovarao je u sjedištu UN-a u New Yorku s delegacijom Koalicije za REKOM i izrazio neupitnu podršku OHCHR-a Inicijativi za osnivanje REKOM-a.

On je obećao pomoć OHCHR-a u koordinaciji komunikacije između nacionalnih institucija u čijoj je nadležnosti donošenje odluke o osnivanju REKOM-a.

Snažnu podršku Inicijativi za osnivanje REKOM-a dao je i zamjenik direktorice Regionalnog ureda UNDP-a za Evropu i Zajednicu nezavisnih država (ZND) Haoliang Ksu, na sastanku s delegacijom Koalicije za REKOM u New Yorku.

On je istakao spremnost UNDP-a da svoje prisustvo u postjugoslavenskim zemljama koristi za zagovaranje osnivanja REKOM-a.

Uključivanje institucija

Delegacija Koalicije za REKOM razgovarala je s ekspertima Međunarodnog centra za tranzicijsku pravdu o uključivanju državnih institucija postjugoslavenskih zemalja, od kojih zavisi formiranje zvanične međudržavne komisije za činjenice o ratnim zločinima i žrtvama u proces REKOM.

O Inicijativi za REKOM, u kontekstu podrške različitih grupa civilnog društva, delegacija Koalicije za REKOM govorila je studentima New York School of Law.

Delegaciju Koalicije za REKOM činili su: Nataša Kandić (Fond za humanitarno pravo, Srbija), Igor Mekina (novinar i publicist, Slovenija), Dino Mustafić (pozorišni i filmski reditelj, Bosna i Hercegovina), Dženana Karup-Druško (novinarka, Bosna i Hercegovina), Daliborka Uljarević (Centar za građansko obrazovanje, Crna Gora), Avni Melenica (Udruženje žrtava “22. maj”, Kosovo), Vesna Teršelić (Documenta, Hrvatska), Maja Mićić (Inicijativa mladih za ljudska prava, Srbija) i Mario Mažić (Inicijativa mladih za ljudska prava, Hrvatska), saopćeno je iz REKOM-a.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO