Obilježen Dan Oružanih snaga BiH

Cikotić zahvalio NATO-u i drugima koji su pomogli uspostavu čvrstih OSBiH (Srna)

Svečanim postrojavanjem komandi i jedinica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) danas je u Kasarni “Rajlovac” – Sarajevo, u prisustvu predstavnika vlasti BiH, međunarodnih dužnosnika i članova diplomatskog i vojnodiplomatskog kora te drugih uzvanika i gostiju, obilježena 6. godišnjica formiranja OSBiH i Dana OSBiH, 1. decembra, javlja Fena.

Čestitke tim povodom, u ime Predsjedništva BiH, kao vrhovne komande, uputio je član Predsjedništva Željko Komšić, potcrtavajući da je proces uspostave i reforme OSBiH primjer uspješne reforme u bh. društvu koja nam daje za pravo da budemo sigurni da će  ona biti nastavljena.

“Ako se to moglo dogoditi u oblasti odbrane i sigurnosti, upravo tamo gdje  je realno bilo očekivati najveće probleme nakon završetka ratnih djelovanja, onda s pravom moramo biti optimisti i nadati se napretku i u drugim oblastima i segmentima bh. društva”, kazao je Komšić.

Obraćajući se prisutnima na svečanosti, Komšić je izrazio uvjerenje da će uskoro doći do pomaka unaprijed kada je u pitanju uknjižba vojne imovine, jer je pred BiH čitava nova lepeza reformi i obaveza u dostizanju standarda NATO-a, a koje će BiH u konačnici dovesti do punopravnog članstva u NATO-u.

Nastavak realizacije obaveza

Komšić je posebno podsjetio da OSBiH i pored toga u okviru svojih mogućnosti daju doprinos u zajedničkim aktivnostima na osiguranju mira i stabilnosti u kriznim područjima širom svijeta.

Sudionike svečanosti pozdravio je ministar odbrane BiH Selmo Cikotić koji je kazao da je današnji dan prilika da se podsjetimo činjenice da prije samo deset godina takav stroj i takva manifestacija nisu bili realnost.

Istaknuo je da je proces reforme odbrane i državno dimenzioniranje odbrane u sebe uključivalo jednu dalekosežnu, dalekovidnu i konstruktivnu viziju i značajna sredstva za implementaciju te vizije.

Načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Miladin Milojčić istakao je spremnost da se nastavi realiziranje obaveza na unutarnjem i međunarodnom planu.

Uz čestitke pripadnicima OSBiH i djelatnicima odbrambenih struktura upućene u povodu Dana OSBiH, general Milojčić je rekao da su OSBiH tokom 2011. izvršile sve ključne zadatke, čime je prepoznata uloga OS na unutrašnjem planu, a svojim radom su se istaknule i izvan granica BiH u mirovnim misijama te postale ravnopravan partner u međunarodnim aktivnostima.

“OSBiH su i u ovoj godini nastavile učestvovanje u mirovnim misijama, trenutno s 10 štabnih oficira i trećom rotacijom pješadijske jedinice u Misiji ISAF u Afganistanu te s pet oficira posmatrača u Misiji UN-a u Kongu”, kazao je, između ostalog, Milojčić.

Svečanost upriličena u povodu Dana OSBiH bila je prilika i za uručivanje nagrada i pohvala najistaknutijim pojedincima – pripadnicima odbrambenih struktura BiH.

Spomenutim obraćanjima prethodilo je intoniranje državne himne, obilazak svečanog stroja i predaja raporta članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću.

Izvor: Agencije