Bivši neprijatelji u zajedničkoj borbi za penzije

Nekadašnji pripadnici Armije Bosne i Hercegovine, Vojske Republike Srpske i Hrvatskog vijeća obrane na dan Oružanih snaga BiH demonstrirali su u Sarajevu zbog toga što ne primaju penziju na koju imaju zakonsko pravo.

Veliki dio vojnika koji su se Oružanim snagama pridružili iz tri nekadašnje vojne komponente već dvije godine nemaju primanja.  

Novinar Al Jazeere Boris Gagić u sarajevskom naselju Hadžići razgovarao je sa Rasimom Durakovićem, koji je bio vojnik u bivšoj JNA, Armiji BiH u ratu, te novoformiranih državnih Oružanih snaga u miru.

Do marta ove godine vojnom platom hranio je petoročlanu porodicu. Međutim, tada je prijevremeno penzionisan te nema ni penziju ni posao.  

„Mi kao demineri, igrom slučaja, da li politikom ili nečim, sposobni da radimo, ostali smo bez posla, jer su obećali penzije, ali moramo prava tražiti na ulici“, kaže Duraković dok se se sprema da krene prema parlamentu BiH kako bi se pridružio ostalim bivšim vojnicima sa istim problemima.

Neisplaćene penzije

Kako je izvijestio Gagić, ispred parlamenta su se, osim bivših pripadnika Armije BiH, okupili i nekadašnji vojnici Vojske RS i Hrvatskog vijeća obrane.

„Sukobljavali su se međusobno u ratu, sarađivali u miru, sada su u borbi za obećanim pravima“, rekao je on.

Prema usvojenim izmjenama zakona o Oružanim snagama, u prijevremenu penziju mogu ići vojnici koji su u ratu bili dvije godine u jednoj od tri različite vojske.

Međutim, oni koji su iskoristili tu mogućnost, njih 1.600, taj novac nikada nisu dobili. 

„Imamo tim advokata, skrenuli smo opet pažnju, podnijećemo tužbe protiv onih koji opsturišu zakon“, rekao je Rade Dželetović, bivši vojnik Oružanih snaga BiH i Vojske RS.

Parlament je usvojio zakon prošle godine uoči izbora, ali ga je kasnije pokušao osporiti srpski član Predsjedništva Nebojša Radmanović. Ipak, Ustavni sud Bosne i Hercegovine odlučio je da je zakon ustavan.

„Naredne korake nismo dogovorili, ali ćemo dovesti porodice, djecu, jer nemamo izbora“, naglasio je Slavenko Dodik, bivši vojnik Oružanih snaga BiH i HVO-a.

Nadležnost entiteta

Međutim, kako kaže reporter Al Jazeere, u Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine bivšim kolegama nude samo riječi utjehe.


Šolaja: Saradnja entiteta u reformi odbrane

„Meni je žao ako se neko poigravao, svjesno ili ne, s tim ljudima i ukoliko im je dao lažnu nadu da će budućnost riješiti kroz penzionisanje“, rekao je načelnik Zajedničkog stožera OS BiH general-pukovnik Miladin Milojčić.

Iz državnog ministarstva odbrane kažu da se mora pronaći rješenje za ove ljude.

„Prilikom usvajanja tog zakona smo sugerirali da će nedostajati značajna financijska sredstva i da ministarstvo obrane nije ta institucija koja će imati novac za te ljude, nego to mora biti definirano kroz entitetske zakone o mirovinama, odnosno mirovinske fondove“, objasnila je Marina Pendeš, zamjenica ministra odbrane BiH.

Bivši vojnici ističu da se u Republici Srpskoj zakonski ne može u penziju sa 40 godina života. U Federaciji BiH poručuju da nema novca za bivše vojnike, dok se ne usvoji državni budžet.

„Međutim, on se ne usvaja, pošto iz Republike Srpske ne žele prihvatiti da se u budžetu nađe stavka kojom se obezbjeđuje novac za ove vojnike. Njihova zajednička borba, nastavlja se“, rekao je reporter Al Jazeere.

Reforma odbrane

Miloš Šolaja, direktor centra za Međunarodne odnose u Banjoj Luci, komentirao je za Al Jazeeru funkcioniranje ministarstva odbrane i Oružanih snaga.

On smatra da je reforma odbrane,„iako nametnuta od strane međunarodne zajednice, sprovedena vrlo oprezno i sa dosta usaglašavanja između entiteta i međuentitetskih institucija“.

Šolaja je također mišljenja da danas ima više pripadnika Oružanih snaga nego što je potrebno da BiH ostvari one uslove koje je preuzela prilikom sprovođenja reforme odbrane i na svom putu prema NATO-u.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO