Beograd i Priština bez dogovora u Briselu

Sef pregovarackog tima Beograda Borislav Stefanovic  (lijevo) i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanovic (desno) (Tanjug)
Sef pregovarackog tima Beograda Borislav Stefanovic (lijevo) i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanovic (desno) (Tanjug)

Glavni pregovarač Beograda Borislav Stefanović izjavio je da tokom pregovora između Kosova i Srbije u Briselu nije došlo do dogovora, ali da je bilo izvjesnog približavanja stavova oko prijelaza i regionalnog predstavljanja Kosova, prenose srbijanski mediji.

Stefanović je u petak rano ujutro novinarima rekao da je ostalo nekoliko stvari da se riješi i da je do izvjesnog napretka došlo po pitanju primjene dosad postignutih dogovora: sertifikatima za prelazak administrativne linije između Kosova i centralne Srbije, o čemu je postignut dogovor da se na tim dokumentima ne stavljaju nikakava državna obilježja.

“Mi smo prihvatili sporazum, sada ostaje na EU da se narednih dana bavi Srbijom”, kazala je Tahiri. 

O prijelazima, ipak, nije bilo dogovora. Stefanović je okrivio za to “prištinsku stranu koja i dalje uporno insistira na državnim simbolima, i to čini i kada su u pitanju predlozi za regionalno predstavljanje Prištine”.

Agencija Beta prenosi izjavu šefice kosovske delegacije Edite Tahiri da je Kosovo prihvatilo sporazum o integriranom upravljanju granicom koji je predložila Evropska unija, ali da delegacija Srbije nije prihvatila sporazum i da sada ostaje da EU radi sa Srbijom kako bi se mogao postići sporazum.

“Mi smo prihvatili sporazum, sada ostaje na EU da se narednih dana bavi Srbijom. Kosovo je i večeras dobilo visoku ocjenu od prijatelja”, kazala je Tahiri za prištinsku televiziju KTV.

Tahiri je izrazila nadu da će EU nastaviti sa pritscima na Srbiju da prihvati sporazum.

Osma runda

U ponedeljak, 5. decembra, Vijeće ministara vanjskih poslova EU treba donijeti odluku o tome da li će liderima dvadesetsedmorice predložiti da na samitu 9. decembra odobre kandidaturu Srbije za članstvo u EU.

Ovo je bila osma runda pregovora, koji su počeli u martu.

Dijalog Beograda i Prištine nastavlja se u petak poslijepodne u Briselu.

U četvrtak je vlada Srbije pozvala KFOR da ne primjenjuje silu prema građanima, a Srbima na sjeveru Kosova poručila da je uklanjanje barikada važno za stabilizaciju života.

Reakcija vlade dolazi nakon što je KFOR upozorio da će ukloniti barikade ako to ne učine Srbi.

 

Ashton: Hoćemo više

U Briselu, visoka predstavnica Evropske unije Catherine Ashton izjavila je da su ministri vanjskih poslova zemalja EU “konstatirali napredak ne samo u dijalogu (Beograda i Prištine), nego i u primjeni dogovorenog”.

Nakon sastanka ministara, Ashton je kazala da vjeruje da je predsjednik Srbije Boris Tadić odlučan da zaustavi nasilje na sjeveru Kosova i da očekuje da Beograd izvrši “maksimalni pritisak” da se uklone barikade, prenosi Tanjug.

Ahston je dodala da će ministri na narednom sastanku u ponedjeljak razmotriti šta je Srbija do sada uradila.

“Imamo osjećaj da se stvari kreću, ali hoćemo više”, kazala je Ashton.

Vlada je ocijenila da treba preduzeti sve mjere kako bi se izbjegla eskalacija nasilja i obezbijedio opstanak Srba na Kosovu, prenose agencije.

U saopćenju objavljenom nakon sjednice, vlada je pozvala pripadnike KFOR-a i međunarodnih misija koje djeluju u okviru mandata Ujedinjenih naroda, da ne primjenjuju nasilje prema stanovništvu i obezbijede normalan život.

“Vlada Srbije smatra da je uklanjanje barikada na severu pokrajine važno za stabilizaciju života na severu Kosova i Metohije”, navodi se u saopćenju.

Dok Evropska unija ocjenjuje da je postignut napredak u dijalogu Beograda i Prištine u Briselu, portparol KFOR-a Uwe Nowicki je istakao da je jedino rješenje za sjever Kosova garantirana bezuvjetna sloboda kretanja svima, uključujući KFOR.

„Ali ako se to ne dogodi, naravno KFOR će se ponašati kao i u prošlosti,  i ako bude postojala potreba za tim,  uklonit ćemo barikade sami ako vi to ne uradite“, rekao je Nowicki.

Nowicki je izrazio nadu da će predstavnici KFOR-a i predsjednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić postići rezultate na sastanku u petak.

Djelomičan napredak

Nowicki je u poslijepodnevnim satima u četvrtak razgovarao sa Srbima na barikadi u selu Jagnjenica kod Zubinog Potoka, gdje je ranije ove sedmice povrijeđeno 30 KFOR-ovih vojnika prilikom uklanjanja prethodne barikade na tom mjestu. Pozvao je građane da uklone barikade, a za ranije incidente okrivio “malu grupu radikalnih protestanata”.

Komanda KFOR-a u saopćenju je navela da bi željela da pozitivan prijedlog predsjednika Tadića da se barikade trebaju ukloniti bude primijenjen na terenu.

„Ovo je idealna prilika da Srbija pokaže iskrenost ovog prijedloga tako što će sprovesti riječi u djela“, navodi se u saopćenju.

Dopisnik Jutarnjeg lista Augustin Palokaj rekao je za Al Jazeeru  iz Brisela da je postizanje dogovora u dijalogu Beograda i Prištine bitan uvjet za Srbiju što se tiče dobivanje statusa kandidata za članstvo u EU.

„Iako kažu da ima malo napretka, još uvijek nema konkretnih dogovora“, kazao je Palokaj. „Priština  i Beograd  bi se morali dogovoriti o integriranom nadzoru granica i sudjelovanju Kosova u međunarodnim i regionalnim forumima. Bez tih sporazuma teško je predvidjeti da Beograd može dobiti status kandidata.

Tadić neće na barikade

Tadić je ocijenio da je pitanje evropskih integracija za Srbiju sada na prijelomnoj tački.

“Da li će Srbija sa svojim principima, stavovima, crvenim linijama biti dobrodošla u EU ili ne, videćemo. To je pitanje statusa kandidata koje nas vodi ka pregovorima o članstvu, a s druge strane je pitanje Kosova i Metohije koje ima sistemski problem”, kazao je Tadić u intervjuu za Glas Srpske.

“To vreme odlaska na barikade, na prvu liniju fronta i tako dalje, mislim da smo naučili tu lekciju. Kad je vlast u Prištini upotrebila silu da preuzme prelaze, protest građana je bio opravdan i svrsishodan. Međunarodnoj javnosti je stavljeno do znanja da građani srpske nacionalnosti ne prihvataju nikakve unilateralne i nasilne akcije, kao ni suverenost Prištine nad tim prostorom”, rekao je Tadić.

Izvori: Al Jazeera i agencije


Povezane

Na sjednici Vijeća sigurnosti, zapadne sile traže uklanjanje barikada, dok Rusija i Kina ističu važnost poštovanja suvereniteta Srbije.

29 Nov 2011
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO